Ricoh WG-70: Macrofotografering under vattenytan

Ricoh WG-70

Fotografera under vattenytan med nya Ricoh WG-70. Den nya kompaktkameran är tåligt designad med helt vattentålig konstruktion som klarar ner till 14 meters djup. Här är allt du måste veta om nya Ricoh WG-70.

Ricoh WG-70 är en riktigt tuff kamera som utmärker sig både till utseendet och kring sina egenskaper. Modellen efterföljer WG-60 med en rad förbättringar, bland annat kring undervattenfotografering.

Bland de mer nämnvärda specifikationerna finns en 16-megapixelsensor med storleken 1/2.3 tum. Den är identisk med sensorn i WG-60 vilket betyder en högsta ISO-känslighet på 6 400 och den ackompanjeras av ett autofokussystem med nio fokuspunkter och auto-tracking.

Den tåliga designen är anpassad för undervattensanvändning. Ner till 14 meters djup ska WG-70 klara enligt Ricoh. Och inte bara det, med en JIS Class 8-klassificering kan du hålla kameran kontinuerligt nedsänkt i princip hur länge du vill utan att det ska läcka in vatten.

Kamerahuset är också stöttålig och ska klara fall från 1,6 meters höjd, samt överleva temperaturer ner till -10 grader celcius.


Den inbyggda optiken är fast och kan inte ersättas som på en traditionell systemkamera. Du är låst till zoomomfång på 28-140mm (motsvarande för 35mm-formatet) med bländare från f/3.5 till f/5.5.

Därtill finns en 5x optisk zoom och ytterligare 7.5x om du kan leva med en begränsad upplösning till låga sju megapixel.

Ricoh WG-70 har digital mikroskop-läge för undervattensmakron

Videoinspelningen är låst till maximalt 1080p och det finns inbyggd bildstabilisering för såväl video som stillbilder. Räkna dock inte med att stabiliseringen är lika effektiv som vad vi hittar i exempelvis Sony A7-serien eller ens moderna mobiltelefoner.

Huvudfunktionen med WG-70 är ett nyutvecklat digital mikroskop-läge.

Detta läge använder sex inbyggda LED-lampor som sitter runt optiken och gör att du kan fotografera även de minsta djuren under vatten. Närgränsen är bara en centimeter och du kan se resultatet direkt på den 2,7-tum stora LCD-skärmen.

En intressant detalj är att Ricoh WG-70 kompenserar för färgskiftningar som händer under vattenytan. Det gör att du får en mer naturtrogen återgivning även i video och bild.

Ricoh WG-70 har ett rekommenderat pris på 280 USD, vilket omräknat blir cirka 3 400 kronor. Räkna dock med ett något högre pris efter påslag här i Sverige. Lansering sker kring mitten på mars månad.

När WG-60 lanserades var det rekommenderade priset 2 599 kronor. Det gör att det beräknade priset på 3 400 kronor är ett rimligt antagande för WG-70 med sina förbättringar och påslag. Exakt prislapp återstår att se.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.