Razer släpper THX Spatial Audio-app för Windows 10 – 7.1-surroundljud till stereohörlurar

razer kraken
© Razer

Razer har släppt Windows 10-appen ”THX Spatial Audio” som ger simulerat 7.1-surroundljud till alla stereo-hörlurar – även för modeller som inte är tillverkade av Razer. Appen kostar cirka 265 kronor och kan laddas ner idag.

Vad du får för pengarna är en applikation till Windows 10 som ger stöd för THX Spatial Audio. Alltså simulerat surroundljud i dina befintliga stereohörlurar oavsett om de är för gaming eller musik/film.

Målet är att skapa en mer omslutande och mer precis ljudupplevelse där händelser i spel, exempelvis skottlossning och åska, får en tydligare position i rummet. Du ska alltså kunna identifiera var skottlossning, fotsteg och liknande kommer från så att du får ett övertag mot dina fiender.

THX Spatial Audio-appen har en mängd olika ljudprofiler för olika typer av spel och situationer. Vill du själv styra upplevelsen finns en equalizer för det så klart. Du kan även spara dina egna profiler om du vill.

Tack vare ett kalibreringsverktyg för HRTF är det också möjligt att finjustera den virtuella placeringen av surroundljudets olika högtalarelement för en mer exakt upplevelse. Även volym och avstånd kan ställas in med verktyget.

Det här är inte något nytt på marknaden och många tillverkare har liknande funktionalitet, antingen i sina gaminghörlurar eller direkt inbyggt i spel. Overwatch från Activision Blizzard har redan stöd för Dolby Atmos som ska ge en likvärdig upplevelse exempelvis.

THX Spatial Audio-appen fungerar med alla hörlurar som ansluts med 3.5mm analog ljudkontakt eller USB.

Om du inte redan har ett Razer-kompatibelt gamingheadset med 7.1-surroundljud så betalar du 24.99 euro för appen. Med ett kompatibelt headset minskar kostnaden till 12.49 euro istället då appen räknas som en uppgradering i det fallet.

Läs mer om appen och köp den härifrån.

Här är de befintliga Razer-headset som stöder THX Spatial Audio idag:

  • Razer Kraken Ultimate
  • Razer Kraken Kitty
  • Razer Kraken Tournament Edition
  • Razer Nari Ultimate
  • Razer Nari
  • Razer Nari Essential

THX Spatial Audio har en kostnadsfri testperiod om du vill kolla ljudupplevelsen innan du betalar. Vi rekommenderar starkt att du provar den vägen innan du betalar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.