Dolby On – spela in musik på din Android-telefon

dolby on app recording android 2020

Dolby On är en ny applikation för musiker som vill spela in musik direkt via mobiltelefonen. Det som gör Dolby On intressant är inte hur den spelar in din musik, istället är det hur appen bearbetar resultatet som är det stora dragplåstret.

Alla mobiltelefoner kan spela in tal och musik idag. Det finns av naturliga skäl mikrofoner som du kan använda och i princip alla modeller har en förinstallerad app för diktering. Inga konstigheter där alltså.

Men de förinstallerade apparna för diktering är knappast anpassade för musik. De kan spara ljud via mikrofonerna, absolut, men sen då? Du måste fortfarande behandla ljudet för att ta fram potentialen i varje strof och sträng.

Och det är här som Dolby On kommer in i bilden. Med Dolby On spelar du både in din musik och behandlar den automatiskt. Tack vare en hel rad funktioner för ljudbehandling kan Dolby On göra din musik mer välljudande utan att du behöver göra något manuellt.

Det här kan Dolby On göra för dig och din musik

dolby on app android 2020

Bland de funktioner som Dolby lyfter fram med On-appen finner vi:

  • Equalizer
  • Kompression
  • Brusreducering
  • Breddning av stereoljud
  • Styles (filter för ljud)

Det är bara grundläggande ljudbehandling som Dolby On kan göra, och det är precis så som Dolby vill ha det. Allt ska kunna göras med några få och enkellärda knapptryck direkt i mobiltelefonen.

Lästips: Apple TV i din LG Smart TV får stöd för Dolby Atmos

Om du behöver mer avancerad funktionalitet och professionell klippning, då bör du ansluta externa mikrofoner till en dator och sköta inspelningen där. Och det är inte dessa användare som Dolby vill nå ut till med On-appen.

Uppdatering 2020-06-17: Dolby On till Android förbättras

Dolby On har fått en uppdatering som gör att Android-appen stöder live-streaming. Du kan strömma video och ljud på två sätt. Antingen med Twitch-integrationen i appen eller via RTMP (real-time messaging protocol).

Med den senare kan du kolla på befintliga videoströmmar från exempelvis YouTube, Vimeo och Facebook. Allt som behövs är en länk till videoströmmen och att du klistrar in den i appen så kan du se och höra strömmen.

Hela målet med Dolby On är att ge användarna den bästa möjliga upplevelsen med strömmad video. Inte bara med skarp och färgrik bild, utan även kring ljudet som Dolby menar lätt glöms bort idag.

”The value of camera quality at the moment of capture is well understood, but quality audio is often left to postproduction editing to create “good” sound.”

Dolby

Här hittar du Dolby On idag

Dolby On testas i skrivande stund som en beta-app för Android. Den är kostnadsfri och går att ladda ner av intresserade via Google Play Store och Apple App Store.

Läs mer om Dolby On på den officiella webbsajten här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.