Razer Kraken Ultimate – 7.1-surround & THX Spatial Audio

razer kraken ultimate

Razer Kraken Ultimate är gaminghörlurar med inbyggd mikrofon och stöd för THX Spatial Audio. Hörlurarna kostar från cirka 700 kronor med inbyggd RGB-belysning och unika kanaler för högre bekvämlighet med glasögon.


  • Stöd för avancerat surroundljud med objektbaserad ljudpositionering
  • Gör det enklare att veta var i spelet ljuden kommer från
  • Ansluts via USB
  • Inbyggd RGB-belysning

Razer Kraken Ultimate är högkvalitativa hörlurar som klarar både surroundljud och objektbaserade ljudformat. Den senare ger en tydligare ljudbild av var saker befinner sig i spelet, vilket ökar chansen att du kan reagera på rätt saker snabbare.

Hörlurarna har en frekvensåtergivning på 20Hz till 20kHz och en låg impedans på bara 32 ohms vid 1kHz. Det betyder att de 50mm stora lurarna enkelt kan drivas utan extra förstärkare om du vill det.

Lästips: Google uppdaterar Fast Pair – kan synka mellan Bluetooth-hörlurar med Android

Anslutningen till datorn är digital och använder en ledig USB-port. Sladdlängden anges till 1,3 meter och vikten stannar på 390 gram.


razer kraken ultimate colors

Den inbyggda mikrofonen har en frekvensrespons på 100Hz till 10kHz med samma impredans på 32 ohms vid 1kHz som hörlurna. Mikrofonen är en så kallad ”Unidirectional Electret Condenser Microphone” Det betyder att mikrofonen bara plockar upp ljud från ett specifikt håll – i det här fallet framifrån (mot munnen) – och inte från sidorna eller bakifrån.

Det viktigaste med Razer Kraken Ultimate är stödet för THX Spatial Audio och objektbaserade ljudformat. Detta är vad som särskiljer modellen från andra på marknaden – och en annan hörlursmodell som Razer nyligen introducerat, nämligen Kraken X USB som ”bara” stöder 7.1-surroundljud.

Hur mycket kostar Kraken Ultimate och Kraken X USB?

Cirkapriset i skrivande stund (2019-11-16) är 1 600 kronor för Kraken Ultimate och 700 kronor för Kraken X USB. Det enligt prisstatistik från Prisjakt.

Vad är THX Spatial Audio och objektbaserade ljudformat?

THX Spatial Audio: THX Spatial Audio är ett samlingsnamn för en hel rad ljudorienterade funktioner. Bland annat ingår vanligt surroundljud, men även objektbaserade ljudformat, ljudplacering i rummet, röstförbättring med mikrofonen och brusreducering. Razer-hörlurar som stöder THX Spatial Audio är Kraken Ultimate, Kraken Tournament Edition, Nari Ultimate, Nari och Nari Essentail.

Objektbaserade ljudformat: Objektbaserade ljudformat är speciellt gjorda för att ljud placeras på olika avstånd i rummet. Målet är att du ska få en känsla av att regn och flygplan faktiskt kommer ovanifrån, att gevärsskott faktiskt kommer från långt avstånd och steg bakom dig ger en känsla av att någon smyger upp bakom din rygg när du spelar.