Raspberry Pi Model B+ kan vara på gång

raspberry-pi-b-plus

Raspberry Pi har inte uppdaterats på mer än två år och med konkurrenterna i hälarna kan det vara läge att släppa en ny modell.


Det finns inga officiella uppgifter om att något nytt är på gång, men en oförsiktig webbutik lade upp en produktsida för vad man tror är nästa Raspberry Pi-modell.

Produktnamnet är Raspberry Pi Model B+ och enligt butiken rör det sig i stort om samma specifikationer som den befintliga B-modellen på marknaden.

Det betyder en 700 MHz ARM11-processor, 512 MB internminne och Broadcom Video Core som grafikkrets. Så långt är allt som vanligt – men det som skiljer sig är att man nu får fyra USB-portar istället för två, en 40-pinskontakt istället för 26-pins och en bättre DSP-krets för ökad ljudkvalitet.

Ingen RCA-kontakt

Vidare ska Model B+ ersätta SD-kortläsaren men en för microSD och även ta bort RCA-kontakten. Inga överväldigande ändringar alltså, men väl tillräckligt för att ta Raspberry Pi det där lilla extra steget som många kanske önskat se de senaste månaderna – vad tycker du?

Fördelen med att man behåller den förhållandevis långsamma processorn är att kompabiliteten med befintliga applikationer inte bryts (förutom de som behöver en RCA-kontakt…). Det har byggts upp en enorm användarbas på internet som hjälper varandra och det är positivt att den eventuellt nya modellen inte tvingar alla att se över sin befintliga verk.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.