Raspberry Pi 2 – Windows 10 & sex gånger kraftfullare

Raspberry Pi 2

Nya Raspberry Pi – nu sex gånger snabbare

Äntligen får vi den ordentligt uppgradering av Raspberry Pi som så många väntat på. Den populära minidatorn blev ofattbart populär efter att första modellen släpptes och det finns idag mängder av projekt, tillägg och användningsområden för den kreativa användaren.

Raspberry Pi 2 Model B tar allt som var populärt med den förra modellen och gör allt betydligt kraftfullare. Detta med en ny, fyrkärnig processor (en 900 Mhz Quad-core ARM Cortex-A7) och 1 GB internminne – vilka tillsammans gör Pi 2 hela sex gånger kraftfullare än sin föregångare.

Fullt bakåtkompatibel

Trots att prestandan går upp så har man lyckats hålla priset på samma nivå som idag, alltså nära 300 kronor. En imponerande och glädjande bedrift.

Speciellt då Pi 2 är fullt bakåtkompatibel med alla tillbehör för den första modellen, mycket tack vare den implementerade GPIO-porten som många utvecklare och tillbehör använder. Perfekt om man redan är frälst Rasperry Pi-användare och har en mängd projekt som minidatorn används till – bara att byta ut det gamla och sätta i det gamla (nästan).

Kan köra Windows 10

Windows Logo

Eftersom det är en ARM-processor som används så är datorn direkt kompatibel med flera Linux-distributioner, exempelvis Snappy Ubuntu Core som tillverkaren själv lyfter fram på sin blogg. Än mer intressant är att Windows 10 kommer att kunna köras på Raspberry Pi 2. Jodå, ni läste rätt- Windows 10 får officiellt stöd.

Microsoft verkar ha förstått vikten och intressen för Raspberry Pi då de arbetat nära Raspberry Foundation för att ta fram stöd i Windows 10 för minidatorn. Det är dessutom gratis att ladda ned, installera och köra Windows 10.

Modellen finns redan att köpa i butik, dock inte i våra svenska riktigt än. Räkna dock med att vi får importexemplar att köpa inom kort och därefter lär vi få se en ordentlig lansering på bred front.

Läs mer om Raspberry Pi 2 på den officiella webbsajten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.