Rapportera incidenter i Google Maps – nya funktionen från Waze

google-maps-logo-2018

Det dröjde fem år, men äntligen börjar Google lyfta över de riktigt bra funktionerna från GPS-appen Waze till Maps. Den första ser ut att bli rapportering av incidenter längs vägen – en funktion som många Waze-användare uppskattar idag.


Det betyder att du snart kan hjälpa alla andra med Google Maps när du ser något som hänt längs vägen. Oavsett om det är en poliskontroll, djur på vägen, olycka eller annat. När du trycker på incident-knappen sparas platsens GPS-koordinater och du (eller en medpassagerare) kan skicka in vad som hänt.

När tillräckligt många gjort samma sak syns incidenten som en ikon på kartan så att andra kan se det. Det hjälper Google Maps att ändra om rutter så att andra användare inte fastnar bakom exempelvis en olycka.

Användare rapporterar att de bland annat kan se notiser om arbetsområden längs vägarna, rapporttider från incidenter och tidigare rapporterade trafikstockningar. Funktionerna har enligt Google funnits tillgänglig hos beta-användare under flera månader. Det är oklart när den släpps till alla användare, men det är positivt att se en utveckling för Maps.

Waze köptes av Google under 2013 och har uppdaterats regelbundet sedan dess. Appen har laddats ner fler än 100 miljoner gånger från Play Store och har ett snittbetyg idag på 4,6 av lite mer än 7,2 miljoner omdömen. Inte dåligt alltså – men Google Maps har många fler användare och när funktionerna letar sig över det får vi fler rapporter och mer tillförlitlig data, inte minst över gatorna.

Vill du prova Waze? Du hittar appen för Android och iOS från länkarna här under:

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.