Rapport: 12-kärnig ARM-processor i 2021 års Macbook-datorer

Apple Logo

Apple rapporteras använda 12-kärniga ARM-processorer i nästa års Mac-datorer. Enligt uppgifter till Bloomberg har Apple tre datormodeller under utveckling med ARM innanför skalet och Macbook-serien verkar vara först på tur.

Det har länge ryktats att Apple planerar att fasa ut Intels kretsar till fördel för egenutvecklade ARM-processorer.

Apple har sedan tidigare demonstrerat hur effektiva företagets A-serie med processorer för iPhone och iPad är. Inte minst senaste A13 Bionic från iPhone 11 och A12Z i iPad Pro 2020.

Så det vore inte konstigt om Apple vill öka sin kontroll över tillverkningen och inte vara beroende av Intel i framtiden. Eftersom det inte finns officiella uppgifter är det svårt att bedöma äktheten i rapporten från Bloomberg som lyfter fram nyheten.

Det finns rykten som sträcker sig ända bak till 2012 om ett ARM-byte i Apples datorer. Och flera uppgifter kommer från kända analytiker som Ming-Chi Kuo som har ett rykte om sig att ha tillförlitliga uppgifter om Apples obekräftade produkter.

Vi vet sen tidigare att Apple ska ha planerat att släppa sin första ARM-bestyckade dator redan under 2020 eller början på 2021. Men på grund av covid-19 och hela karantänsituationen så kommer en fördröjning sannolikt att ske till nästa års senare del.

Den tekniska delen vi känner till idag är följande från Bloomberg:

  • Apple planerar att släppa tre varianter av ARM-processorer till sina Mac-datorer. De baseras på Apple A14-processorn som ska användas i iPhone 12.
  • SoC-kretsarna tillverkas av kinesiska TSMC och baseras på en 5nm-fabrikationsprocess.
  • Minst en av processorerna har åtta högpresterande CPU-kärnor och fyra energieffektiva (och långsammare kärnor). Totalt 12 kärnor alltså.
  • ARM-processorn kommer att innehålla både processordelen och en grafikkrets. Allt inbakat i samma SoC-krets.

Enligt Bloomberg kommer datorerna fortsätta använda macOS snarare än att gå över till iOS eller iPadOS.

Det betyder att operativsystemet måste fragmenteras med drivrutiner för både Intel- och ARM-processorer framöver. Och det finns en risk att appstödet kommer att bli komplicerat om inte Apple får till en 100-procentig x86-emulering från start.

Exakt vad som kommer och hur Apple har planerat framtiden återstår att se. Hur ser du på att din nästa Mac-dator kan ha ett ARM-chip istället för en Intel-processor? Skriv en kommentar och berätta vad du tänker!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.