Ransomware-attack mot Gigabyte – stal 112GB känslig data

Hackarna hotar att publicera all data på internet

Hacker

Tillverkaren Gigabyte har utsatts för en allvarlig ransomware-attack. Totalt lyckades hackarna komma över 112GB känslig information, bland annat sekretessbelagd sådan från företag som AMD och Intel.

Gigabyte är bara ett av många företag som drabbats av ransomware den senaste tiden. Tidigare i juli tvingades Coop stänga flera hundra svenska butiker på grund av en attack, även SJ och Apotek Hjärtat drabbades hårt.


Läs mer: Ransomware-attack drabbar Coop, SJ och Apotek Hjärtat

Och ransomware-attackerna slår även hårt mot vanliga användare. I april varnade Qnap för attacker mot deras NAS-enheter och redan i augusti 2019 varnades för en kraftig ökning av ransomware på lagringsenheter.

I fallet med Gigabyte så har attacken varit riktad mot ett litet antal datorer på företagets huvudkontor. Målet har alltså inte varit att slå mot tillverkningen, utan sannolikt för att komma åt känslig data.

Gigabyte identifierade hotet, återställde datorerna och kunde på kort tid få dem brukbara igen.

Men enligt webbsajten The Record så har hackergruppen – som identifierats som Ransomexx – lyckats få med sig mer än hundra gigabyte data. Data som de nu kräver en lösensumma för att inte släppa på internet helt offentligt.

Det är i skrivande stund oklart exakt vilken typ av information som hamnat i hackarnas händer. Inte heller vet vi hur mycket de vill ha för att inte publicera innehållet på internet.

Gigabyte har meddelat att de är i samtal med polis samt lokala myndigheter. 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.