Qualcomm Snapdragon 810 – nya superprocessorn

qualcomm-snapdragon-logo

Qualcomm arbetar just nu att utveckla nästa generations Snapdragon-processorer och den snabbaste modellen ser ut att bli Snapdragon 810.

Det är en högpresterande integrerad krets baserad på 64-bitarsarkitektur med åtta processorkärnor som kan köras i upp till 2.5 GHz.

Processorn ackompanjeras av grafikkretsen Adreno 430 som klockas till 500 MHz. Till denna finns en minneskontroller för både LPDDR3 och LPDDR4.

Snapdragon 810 väntas komma i två olika varianter där den ena får inbyggda basbandsfunktioner. Den som har det ska heta MSM8994 medan den som saknar dessa istället kallas APQ8094.

En av marknadens kraftfullaste kretsar

Målet med den här modellen är att leverera en av marknadens absolut kraftfullaste integrerade kretsar för mobila enheter. Varken Apple, Nvidia eller Samsung ska kunna rå på den i fråga om ren prestanda, men huruvida det stämmer eller inte återstår att se.

Det som gör den nya generationens integrerade kretsar så intressanta är att vi nu närmar oss möjligheten till att göra smartphones till fullfjädrade datorer. Bara att ansluta en skärm, tangentbord och mus via WiDi och Bluetooth (nåja, bara och bara).

Möjligheten finns redan idag med Ubuntu till mobila enheter – så tänk om Microsoft lyckas göra en smidig lösning med Windows Phone. Vi har redan Windows RT som visat den första vägen, nu ska Redmond-företaget bara göra slag i saken och utveckla något användbart.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.