Qualcomm lanserar Snapdragon 602A & Snapdragon 802

qualcomm-snapdragon-logo

Snapdragon 602A och Snapdragon 802 ska ta två nya marknader med storm och visa konkurrenterna att Qualcomm inte bara tänker hålla sig till smartphones och surfplattor. De nya Snapdragon-processorerna ska användas i bilar och tv-apparater – två marknader där ny, avancerad teknik är på kraftig frammarsch samtidigt som användarna nu kräver mer av tillverkarna för bättre tjänster och effektivare hantering.

Qualcomm har presenterat två nya processorer som ska användas i bilar och tv-apparater. Den första kretsen som ska användas i bilar heter Snapdragon 602A och den har designats för att möta alla krav som ställas av bilindustrin. Det innebär en ordentlig testad processor som måste kunna hantera vissa temperaturer, tillverkningskvalitet, hållbarhet och pålitlighet. Kraven är enorma och Qualcomm har mycket att bevisa för biltillverkarna innan Snapdragon 602A blir aktuell.
Kretsen stöder 3G/4G/LTE och WiFi 802.11ac tack vare Qualcomms Gobi- och VIVE-system. Det gör att man kan använda processorn till exempelvis 3D-navigatorer och molnbaserade tjänster av alla dess slag – exempelvis för att spela upp musik direkt via internet. Det finns även stöd för Android direkt från start samt QNX-systemet som finns redan idag.

Processorn som ska användas i tv-apparater heter Snapdragon 802 och den är anpassad för att användas i tv-modeller som klarar 4K-upplösning, eller Ultra HD som det även kallas. Förutom tv-apparater så är det settop-boxar som är målet för den nya kretsen och Qualcomm väntas storsatsa på den här marknaden för att snabbt ta marknadsandelar. Snapdragon 802 är den första helt kompletta SoC-kretsen från Qualcomm med en 1.8 GHz Krait-processor och grafikkretsen Adreno 330.
Här finns tekniker som egna Hollywood Quality Video (HQV), en bildbehandling som tar 1080p till nästan samma bildkvalitet som Ultra HD. Det finns även stöd för Hexagon DSP som ger Dolby Digital och DTS Surround. Slutligen kan nämnas att Snapdragon 802 klarar dual-band WiFi 802.11ac och allehanda tekniker för anslutning till olika tjänster.

Båda processorerna kommer att släppas under 2014 men det finns inga uppgifter om när vi får se de första produkterna som använder dem. Förhoppningsvis dröjer det inte längre än till andra hälften av året för att vi ska se vad Qualcomm kan erbjuda marknaden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.