Problem med Bluetooth och Android Auto i nya Android 8.0 ”Oreo”

Android O

Det är alltid förenat med en viss risk att installera purfärsk mjukvara på telefonen eller surfplattan. Bara ta nya Android 8.0 ”Oreo” som helt nyligen släppts av Google. En version som går att ladda ner till Nexus- och Pixel-telefoner, men som nu rapporteras ha en mängd allvarliga buggar.


  • Flera problem med trådlös ljuduppspelning i Android 8.0 ”Oreo”
  • Buggar drabbar användare av Android Auto
  • Google har bett om mer information kring problemen
  • Det är smart att vänta efter en större uppdatering innan du uppgraderar din telefon

Bland annat fungerar Bluetooth sporadiskt och har för en del visat tendensen att stänga av sig direkt efter aktivering. Något som omöjliggör användning av Bluetooth, men det är också något som en del säger är ett problem i Android 7.0.

Android 8.0 sägs också ha problem med uppspelning av musik via hörlurar och högtalare. Ljudet som spelas upp ska försvinna helt oförklarligt då och då med några sekunders mellanrum. En användare jämför problemet med en repad cd-skiva som klipper i ljudet hela tiden.

Andra har rapporterat att Android Auto har en mängd problem. Ljud spelas inte upp överhuvudtaget eller hörs bara i några sekunder. Utan felmeddelanden eller andra indikationer på vad som kan vara fel. Dessutom har utgående samtal via Android Auto krånglat då ljudet gått via telefonens högtalare istället för bilens; inkommande ska dock fungera bra.

Det är smart att vänta med installation av uppdateringar

Google har gått ut med en förfrågan om mer information om problemen som användarna stött på. Om du har en telefon med Android 8.0 ”Oreo” och märker att det något är fel bör du kontakta Google och berätta. Förslagsvis via hjälpforumen för Nexus respektive Pixel.


Att problem uppstår kring något så komplext som ett nytt operativsystem är varken oväntat eller konstigt. I många fall är det bra att vänta tills utvecklaren har släppt en eller två extra uppdateringar som tar bort en del av barnsjukdomarna. Om du kan vänta några extra veckor vill säga.

Om du undrar om det faktiskt är smart att vänta med att installera en uppdatering har vi ett bra exempel i hur Samsung lyckades ”bricka” mängder av TV-apparater med en uppdaterad mjukvara. De slutade i många fall helt att fungera och för en del var det kontrollen som lade av. Allt de gjorde var att uppdatera mjukvaran i TV:n. Den som väntade lite har med stor sannolikhet klarat sig då Samsung drog tillbaka uppdateringen för att hitta en lösning.

Har du drabbats av en uppdatering på det här sättet? Skriv gärna en kommentar och berätta. Vi tar gärna del av dina upplevelser.