Postnord vill ha fem dagar för att dela ut brev

postnord pressbild logo

Postnord säger att det kan behövas fem arbetsdagar för att dela ut brev i framtiden. Att klara det på två dagar som är det nuvarande kravet från svenska regeringen är inte längre möjligt.

Visste du att?
Brevvolymerna minskade med 12 procent bara under fjärde kvartalet 2023

Postnords nya krav

Att leverera 95 procent av alla brev inom två dagar blir allt svårare.

Kravet från den svenska regeringen har inte kunnat uppfyllas under fjärde kvartalet 2023 och frågan är om Postnord hinner med under första kvartalet 2024.

Postnordchefen Annemarie Gardshol säger att servicekraven borde ändras så att 85 procent av breven levereras inom tre dagar, och 97 procent av breven levereras inom fem dagar.

Förändringen ska göra att Postnord kan skjuta på behovet av statsstöd i en tid av minskad omsättning och ständiga fall för både paket- och brevvolymer.

Postnord har en ansträngd ekonomi

Postnord har det tufft. Breven blir allt färre och paketen fördelas på fler transportörer. Det tär hårt på bolagets ekonomi.

Fjärde kvartalet 2023 var det första kvartalet med positiva siffror sedan våren 2021.

Rörelseresultatet stannade på 124 miljoner kronor vilket kan ställas mot förlusten på 20 miljoner kronor samma period året tidigare.

Idag har Postnord ungefär 24 560 anställda efter att ha sagt upp 1 400 tjänster under förra årets fjärde kvartal. Och antalet anställda minskar ständigt med nya effektiviseringsarbeten inom verksamheten.

Via Sydsvenskan

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.