Google Bard med Gemini Pro – nu i Sverige

Google Bard
Foto: Google

Google Bard med Gemini Pro finns nu att använda i Sverige. Den nya, förbättrade AI-tjänsten är ett stort steg framåt för generativ AI. Allra minst tar den Googles AI-chatbot till samma nivå som GPT-4.

Gemini Pro Hanterar text, bild, video och ljud

Det betyder att Bard har blivit bättre på att förstå vad du vill, sammanfatta innehåll, resonera och planera, samt koda för dig som programmerare. Åtminstone enligt Google som listar alla fördelar med nya Gemini Pro.

Den förbättrade AI-chatboten kan inte bara hantera text. Den fungerar även med video, ljud och programspråk av olika slag. Du kan till och med använda Bard med Gemini Pro till att generera text till bild om du vill. Dock med stöd för ett begränsat antal språk.

En stor nyhet är att Bard har blivit bättre på att kontrollera sina egna svar. Men bara om du ber den göra det. Med en G-ikon i gränssnittet kan du tvinga AI-tjänsten att dubbelkolla svaren. Praktiskt, men utan garantier att du får ett korrekt svar.

Gemini Pro är smart – men inte smartast

Trots att namnet har suffixet ”Pro” betyder det inte att du får den mest avancerade modellen som Google har att erbjuda. Gemini Pro är bevisligen kapabel till stordåd, om du vet hur man optimerar de så kallade ”prompts” som används för att chatta med AI:n.

Vill du ha det senaste och hetaste som AI-världen har att erbjuda för generativ AI, då är det Bard Advanced som gäller. En AI-tjänst som använder Gemini Ultra i bakgrunden – en AI-modell som inte bara är mer kapabel, den är inte gratis att använda. Och finns inte tillgänglig i Sverige än.

Så använder du Gemini Pro idag

Google Bard använder Gemini Pro som standard. Allt du behöver för att använda den senaste generativa AI:n är ett Google-konto.

Logga in på Google-kontot och gå till bard.google.com. Svårare än så är det inte.

Tänk på att du inte kan använda Gemini Ultra. Den språkmodellen är inte aktiverad än och kommer att kosta pengar. Troligtvis månadsvis precis som ChatGPT Plus. Om det är samma pris på 20 USD återstår att se.

Observera att även Gemini Pro kan kosta dig om du använder tjänsten via API.

Skillnaden på Gemini och Gemini Pro

Nyfiken på skillnaden mellan Gemini och Gemini Pro? Om vi frågar Bard själv är det här svaret du får:

Storlek och komplexitet:

  • Gemini: En mindre och enklare modell som är optimerad för snabbhet och effektivitet.
  • Gemini Pro: En större och mer komplex modell som har fler parametrar och kan hantera mer komplexa uppgifter.

Prestanda:

  • Gemini: Ger bra resultat på enkla och vanliga uppgifter.
  • Gemini Pro: Ger bättre resultat på komplexa och utmanande uppgifter.

Tillgänglighet:

  • Gemini: Finns tillgänglig för alla användare.
  • Gemini Pro: Finns endast tillgänglig för vissa användare, till exempel forskare och utvecklare.

Användningsområden:

  • Gemini: Lämplig för vardagliga uppgifter som att skriva texter, översätta språk och svara på frågor.
  • Gemini Pro: Lämplig för mer avancerade uppgifter som att generera kreativa textformat, skriva kod och lösa problem.

Pris:

  • Gemini: Gratis att använda.
  • Gemini Pro: Kan kosta pengar att använda, beroende på användning.

Via the-decoder.com

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.