Pokémon HOME – allt du måste veta

pokemon home logo

Pokémon HOME är en ny molntjänst från Pokémon Company. Med den kan du ladda upp och lagra dina pokémon-figurer via internet som en sorts onlinelagring – och även överföra dem mellan olika spel.


Vad är Pokémon HOME?

Pokémon HOME är en molntjänst från Pokémon Company som presenterades redan i maj förra året. Med tjänsten kan du ansluta flera olika Pokémon-spel från olika generationer och överföra pokémon-figurer mellan dem, bland annat. Pokémon HOME är i grunden kostnadsfri, men det finns en betalvariant för den som vill ha extra funktionalitet.

Vilka spel fungerar med Pokémon HOME?

pokemon home games

Pokémon HOME fungerar med följande spel enligt Pokémon Company:

  • Pokémon Sword
  • Pokémon Shield
  • Pokémon Let’s Go Pikachu!
  • Pokémon Let’s Go Eevee!
  • Pokémon Bank

Som du kanske ser utelämnas Pokémon Go från listan, och det är för att Pokémon Company inte är klar med stödet där än. Det är dock lovat sen tidigare att även Go-spelen blir kompatibla framöver.

Kan Pokémon HOME används för att dela pokémons med andra?

Ja, du kan använda funktionen Friend Trade (om du är 16 år eller äldre) för att ansluta och byta figurer med andra spelare.


Antingen ansluter du direkt till en annan spelare eller så skapar du ett speciellt rum för flera samtidiga spelare med funktionen Room Trade. Den senare är en Premium-funktion och bara betalande användare kan skapa rum; gratisanvändare får bara ansluta till befintliga rum.

Upp till 20 spelare kan finnas i ett rum samtidigt.

Finns ett Pokédex i Pokémon HOME?

Ja, Pokémon HOME har ett Pokédex. Och det är ett komplett sådant som sträcker sig över alla kompatibla generationers Pokémon-spel.

Det gäller från den enklaste Pidgeon till Mega Evolution- och Gigantamax-pokémon vars alla varianter är synliga i Pokémon HOME (bara mobilappen).

Vidare kan Pokémon HOME visa alla egenskaper som en pokémon har och vilka rörelseset de kan lära sig. Du kan även se exakt vilka som fungerar i vilka spel.

Skicka och ta emot gåvor i Pokémon HOME

Mobilappen för Pokémon HOME kan användas för att ta emot och skicka så kallade Mystery Gifts.

Det fungerar i princip som i spelen som stöder att den här typen av gåvor. Du kan få gåvor specifika för spel som Pokémon Sword and Shield, samt helt unika gåvor som bara finns till Pokémon HOME-användare.

De sistnämnda gåvorna kan överföras till kompatibla spel om du väljer att göra det.

Se hur bra pokémon är med Judge-funktionen

pokemon home judge

Varje enskild pokémon har ett IV-värde, ett så kallt Individual Value. Ju högre värde desto bättre pokémon, mer eller mindre.

Det gör det lättare att upptäcka de bästa pokémon-figurerna i alla dina spel. Och samma funktionalitet finns redan till Pokémon Sword and Shield sen tidigare.

Hur mycket kostar Pokémon HOME?

Den enklaste, mest begränsade varianten av Pokémon HOME är kostnadsfri.

Om du vill ha någon större behållning av tjänsten krävs att du betalar några tior varje månad till Pokémon Company för en Premium-variant.

  • 1 månad: 2.99 USD – 29 kronor
  • 3 månader: 4.99 USD – 48 kronor
  • 12 månader: 15.99 USD – 154 kronor

Det är knappast den dyraste tjänsten alltså, men nämnvärt mer kostsam än föregångaren Pokémon Bank som kostade 48 kronor per år. En ökning med 220 procent, men då får man också fler funktioner så klart.

Vad skiljer Pokémon HOME Premium från Basic?

BasicPremium
Flytta Pokémon från Pokémon BankJa
Antal Pokémon som kan placeras i Pokémon HOME306 000
Antal samtidiga Pokémon i Wonder Box310
Antal samtidiga Pokémon i GTS13
Room TradeDeltagaDeltaga och annordna
Judge-funktionenJa

Det är otvivelaktigt att användare som har det minsta intresse för den här tjänsten också kommer betala.

Begränsningen på 30 pokémon i gratisvarianten och det tämligen låga priset lär övertala väldigt många intresserade att öppna plånboken.