Pokémon Go begränsas för fuskare – kan bara se och fånga vanliga Pokémon

pidgey pokemon go

Om du planerar att fuska i Pokémon Go så har Niantic en otrevlig överraskning som väntar dig. Istället för att stänga ute fuskande spelare helt så begränsas spelet till att bara visa de vanligaste Pokémon figurerna.

Det betyder att de som använder trackers och botar för att få fördelar i spelet istället får en mycket sämre spelupplevelse i slutändan. Glöm att hitta Snorlax, Rhydon, Lapras eller någon annan sällsynt Pokémon — det är Pidgin och Rattata för hela slanten som gäller.

Exakt vad Niantic tittar efter för att identifiera vilka som fuskar är oklart, men utvecklaren har åtminstone sagt att de kollar efter oväntade mönster från spelare i Pokémon Go. Mönster som kan vittna om nyttjande av botar och dylikt, som repetitivt beteende (inte bara det så klart).

De som använder sig av tredjepartstjänster för att hitta Pokémon i spelet kan också riskera en så kallad ”shadowbann” som det kallas. Tidigare har Ninantic försökt blockera andra tjänsters tillgång till spelet via API:er, vilket misslyckades, och helt blockera bot-konton.

Pokémon Go Mark of Shame

Förutom att begränsa vilka Pokémon som dyker upp så har Niantic även introducerat ett ”mark of shame” som kom med en av de senare uppdateringarna till Pokémon Go.

Mark of shame betyder helt enkelt att alla Pokémon som fångats med hjälp av en bot eller tredjepartstjänst för ett rött sträck över sig i Pokémonlistan. Knappast det roligaste för spelaren, men en bra kompromiss istället för att bara permabanna konton.

Vi tycker att Niantic har gjort ett bra jobb med att begränsa konton istället för att hela blockera användarna. Förutsatt att utvecklaren verkligen hittar de riktiga fuskarna och inte råkar peta på fel konton. Det vore så klart olyckligt. Har du drabbats? Kommentera gärna och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.