A Plague Tale: Requiem kritiseras hårt på Xbox Series X & Playstation 5

A Plague Tale: Requiem

Om du funderar på att skaffa A Plague Tale: Requiem till din Xbox- eller Playstation-konsol så kanske du har spanat in de senaste recensionerna på internet. Spelet har fått övergripande positiva betyg av recensenterna, men om man spanar in vad vanliga gamers säger så är det inte lika rolig läsning.

A Plague Tale: Requiem har just nu ett genomsnittsbetyg på 86 av 100 på Metacritic. Bland det positiva som nämns hittar vi snygg grafik, en gripande berättelse och engagerande röstskådespelare. Gräver vi lite djupare så hittar vi två riktigt tunga, negativa saker som drar ner upplevelsen.


Här är betygen för spelet på Metacritic:

A Plague Tale: Requiem klarar bara 30 fps med 1440p

Det första är att A Plague Tale: Requiem är låst till bara 30 bilder per sekund i 1440p med både Xbox Series X och Playstation 5.

Senaste generationens spelkonsoler borde kunna köra spelet i åtminstone 60 fps, även om det ”bara” är med dynamisk skalning av bilden.

Vi har sett riktigt grafiskt tunga spel som Horizon Forbidden West, God of War, Gears of War 5 och Forza Horizon 5 köra i 60 fps utan problem på respektive, kompatibel spelkonsol. Så varför klarar inte A Plague Tale: Requiem samma sak?

Och det för oss in på nästa, negativa punkt – dålig optimering av spelet för de senaste spelkonsolerna.

A Plague Tale: Requiem är uppenbarligen inte optimerad för att ge en mjuk och behaglig spelupplevelse. Med motion-blur aktiverat så klagar spelarna på att de blir ”snurriga” av spelupplevelsen.

40 fps med en tv som stöder 120 Hz

En liten ljusglimt i mörkret är att du som har en nyare tv som stöder 120 Hz och VRR kan öka bildvisningen till åtminstone 40 fps.

När både 120 Hz och VRR är aktiverat så får du 33 procent fler bilder per sekund vilket är märkbart avlastande för ögonen.

Problemet med att A Plague Tale: Requiem körs i 30 fps

Skillnaden mellan 30 fps och 60 fps är som natt och dag i vissa spel. Fördelen med den senare är att grafiken upplevs som mjukare och behagligare, utan att det känns ryckigt på skärmen.

Att köra i 30 fps kan ge huvudvärk och ansträgda ögon.

Både Xbox Series X och Playstation 5 är mer än kapabla att ge 60 fps med ett prestandaläge där den grafiska kvaliteten minskar något för att pressa ut dubbla mängden bilder som visas varje sekund.

A Plague Tale: Requiem
A Plague Tale: Requiem har grymt bra prestanda med RTX 4090 och RTX 4080.

PC ger en mycket bättre spelupplevelse

Om du har en PC med tillräckligt bra hårdvara så är spelupplevelsen mycket högre. Du får högre fps, fler detaljer i spelvärlden och snyggare skuggor. Dessutom kommer en uppdatering med stöd för strålspårning (raytracing) vilket gör spelet ännu snyggare.

En intressant detalj för dig som skaffar ett RTX 4080 eller RTX 4090 är att spelet dessutom stöder DLSS 3 vilket ökar bildvisningsfrekvensen ytterligare. Enligt YouTube-kanalen ElAnalistaDeBits kan du vänta dig uppåt 160 fps med grafikinställningen på Ultra med RTX 4090.

Här är alla spelen som stöder DLSS 3 just nu.

FAQ

Stöder A Plague Tale: Requiem 60 fps på Xbox Series X?

Nej, i skrivande stund klarar spelet endast 30 fps och 40 fps (med 120 Hz och VRR)

Stöder A Plague Tale: Requiem 60 fps på Playstation 5?

Nej, i skrivande stund klarar spelet endast 30 fps och 40 fps (med 120 Hz och VRR)

Stöder A Plague Tale: Requiem 60 fps på PC?

Spelet har olåst bildvisningsfrekvens på PC och kan köras så högt som din dator klarar att driva spelet.

Har A Plague Tale: Requiem snygg grafik?

Grafiken ÄR bländande vacker på sina håll, speciellt på PC som har bättre skuggor, snyggare belysning, högre upplösning och fler detaljer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.