Pixelmator 3.1 ”Marble” är släppt – nu med stöd för Mac Pro

pixelmator photo iphone illu 2021 e1639811976415

Pixelmator är mitt absoluta favoritprogram för bildredigering i OS X då den ger många kompetenta funktioner till ett riktigt lågt pris. De regelbundna uppdateringar bjuder inte sällan på välkomna nyheter och det märktes inte minst när version 3.0 lanserades samtidigt med OS X Mavericks i oktober förra året.

Då kunde Pixelmator visa upp stöd för såväl lagerstilar som OS X Mavericks-specifika funktioner och optimeringar som gjorde programmet snabbare. Det kommer även en funktion som kallades ”Liquify” som används för att förvränga bilder och även stöd för användandet av flera samtidiga skärmar.


Nu har Pixelmator 3.1 ”Marble” äntligen släppts och det betyder än fler nya funktioner till användarna – som vanligt helt gratis för de som redan har köpt programmet sen tidigare.

Det kanske största i Marble är det specifika stödet för nya Mac Pro och möjligheten att dra nytta av den snabbare hårdvaran där. Optimeringar har gjorts för Intel Xeon-processorer med 4, 6, 8 och 12 kärnor samt erbjuder nu möjligheten till 16-bitar per färgkanal – något som inte fanns tidigare.

En annan stor nyhet är att de båda grafikkorten i Mac Pro kan samarbeta och justera belastningen. Det ena kortet kan därmed rendera bilden medan det andra kortet gör beräkningarna. Synd bara att Mac Pro kostar en mindre förmögenhet och mer turligt är att Pixelmator inte stannade där.

Här är några fler nyheter för ”vanliga” användare.

  • Utökat stöd för redigering av råformatfiler
  • Möjligheten att beställa utskrifter direkt från Pixelmator
  • Mängder av lagerförbättringar
  • 16 effekter har lagts till som tidigare tagits bort, bland andra X-ray och Pixelize
  • Meddelandet om dåligt med diskutrymme visas nu inte om man har bra med utrymme (Äntligen!)
  • Förbättrade språkstöd
  • Flera textrelaterade förbättringar

Att gå igenom hela listan blir bara utdraget så jag rekommenderar ett besök på den officiella supportsidan för uppdateringar av Pixelmator. Uppdateringen kommer att laddas ned via App Store i OS X.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.