Pixel Watch 2 får längre batteritid

Google Pixel Watch
Foto: Google

När Google släppte mobiltelefonen Pixel 7a så hoppades många på att Pixel Watch 2 skulle presenteras. Så blev det aldrig, utan istället lanserades den vikbara mobiltelefonen Pixel Fold.

När Pixel Watch 2 släpps så pekar allt på att smartklockan har längre batteritid än första generationens Pixel Watch-modell. Anledningen är att Google påstås ersätta den Samsung-designade systemkretsen med en från Qualcomm.

Webbsajten 9to5google skriver att systemkretsen i Pixel Watch 2 väntas vara Snapdragon W5 Plus. En nyare krets baserad på avancerad 4nm-teknik som ger fördubblad prestanda och batteritid för flera dagar.

Det kan jämföras med den Exynos 9110-krets som Pixel Watch använder idag. En systemkrets som baseras på gammal 10nm-teknik och som i jämförelse är betydligt mer strömhungrig. Du får knappt en dags användning innan batteriet måste laddas. Med always-on-skärmen på får du uppåt 15 timmar som bäst, åtminstone när The Verge testade smartklockan.

Apple Watch Ultra
Watch Ultra har flera dagars batteritid. Foto: Apple

Utmaningen för Google och de andra Android/Tizen-baserade smartklockorna heter ”Apple Watch Ultra”. En smartklocka som klarar flera dagars batteritid och som fått stor uppmärksamhet inom produktsegmentet.

När Samsung lanserade Galaxy Watch 5 så fick smartklockan generellt bra betyg. Batteritiden var dock kritiserad av många tills den sydkoreanska tillverkaren släppte uppdateringar som optimerade energiförbrukningen, och ökade batteritiden.

Om Pixel Watch 2 kan bli vad första generationens modell skulle vara återstår att se. Det är inte heller tydligt om modellen släpps i Sverige eller vad priset blir.

En annan nyhet med den kommande smartklockan är nya sensorer. The Verge skriver att Pixel Watch 2 kan få sensorer som är jämförbara med vad Fitbit Sense 2 har. Bland annat en cEDA-sensor som mäter stress och hudens temperatur.

När nya smartklockan släpps vet vi inte. Däremot vet vi att Google förstår och hör kritiken om dålig batteritid. Med Wear OS 4 får vi energibesparande funktioner och optimeringar. Det är utlovat och lär hjälpa en bit på vägen. Men vi vill ha en ny, smartare och bättre Pixel Watch redan i år. Det är vår förhoppning.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.