Piratkopierad Final Cut Pro innehåller skadlig kryptogrävare

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Piratkopierade versioner av Final Cut Pro innehåller dold, skadlig kod som används för att bryta kryptovalutor på din dator. Om du har laddat ner och installerat programmet via en tvivelaktig webbsajt så kan det kosta dig riktigt dyrt i längden.

Det är säkerhetsforskare på Jamf som har identifierat kryptogrävarprogram som gömt sig i piratversioner av Apples videoredigeringsprogram Final Cut Pro. Programmet försöker (åtminstone just nu) inte stjäla lösenord eller filer. Därefter används datorns hårdvara till max för att gräva kryptovalutor som bitcoin till malware-skaparna.

När du kör Final Cut Pro så öppnas Mac-appen Xmrig som lägger sig i bakgrunden och arbetar ostört med grävandet. Du ser aldrig appen och det enda som vittnar om att den finns där är att datorn kan kännas långsammare än vanligt när den stjäler datorns resurser för sitt eget ändamål.

Lästips: Dynamic Island finns nu till Android – med en app

Skadeprogrammet motarbetar användaren

Om du försöker förstå varför datorn är långsam och öppnar Aktivitetskontroll så stänger Xmrig ner sig direkt. Nästa gång du öppnar Final Cut Pro så startar kryptogrävarprogrammet igen. För att göra det ännu knepigare så har alla processer som har med Xmrig att göra döpts om så att de efterliknar andra, legitima processer. Snillrikt och riktigt lurigt vågar vi påstå. Och smart.

Apple har gått ut med ett uttalande om Xmrig och Final Cut Pro. Till webbsajten 9to5mac säger företaget att det inbyggda malware-skyddet i macOS – Xprotect – har uppdaterats för att skydda mot Xmrig. Dessutom finns inga sätt för skadeprogrammet att kringgå Gatekeeper vilket ytterligare skyddar din dator.

Det bästa sättet att undvika malware av den här typen är att inte ladda ner eller använda piratkopierad mjukvara från första början. Final Cut Pro är ett ruskigt dyrt program vilket gör att vi förstår att många försöker spara tusenlapparna som det kostar. Men det kan som sagt blir en otrevlig upplevelse som garanterat inte är värt problemet.

Via 9to5mac

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.