Pentax K-3 – nya flaggskeppet med valbart AA-filter!

pentax-k3

Pentax har presenterat en ny, högpresterande systemkamera – K-3 – med APS-C sensor på 24 megapixel som till synes är extremt lik den i Nikon D7100. Man har även tryckt in en uppgraderad fokusmodul som är 27-punkters och fasdetekterande.

Det kanske mest spännande med nya K-3 är att kameran saknar AA-filter men ändå låter användaren använda det vid behov. Och hur lyckas med det konsttycket undrar du då? Jo, Pentrax låter den inbyggda bilstabiliseringen arbeta och härma ett AA-filter.

På pappret låter det hur enkelt som helst kanske, men i praktisken har det tagit bra länge att utveckla. Exakt hur avancerat och fungerande den här nya tekniken är återstår givetvis att se, men räkna med en tuff testfas för att allt ska fungera som tänkt då det här är oprövat sen tidigare.

Vad finns då mer att säga om Pentax K-3? Jo, det är en rejäl pjäs som vädertätats i klass med Nikon D800, har ett nytt 87 000 pixlars mätsystem, ISO-område mellan 100 och 51 200, kan ta bilder i upp till 8.3 bps och har en 3.2-tumsskärm med 1 037 miljoner bildpunkter.

Vidare klarar Pentax K-3 att ta 560 bilder med ett fullt batteri, slutaren når hela 30s till 1/8000s och man kan spela in video i 1080p. Storleken på kameran anges till 131 x 100 x 77 millimeter och väger in på 800 gram. Cirkapriset är i skrivande stund 1 300 dollar, eller 13 000 kronor efter påslag.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.