Nikon D610 – äntligen är dammproblemen lösta!

nikon-d610

Nikon D610 har äntligen presenterats och det som en lösning på de dammproblem som drabbade föregångaren D600. De båda kamerorna är i det närmaste identiska, men Nikon har lyckats implementera fem förbättringar som lyfter nya D610 ytterligare ett snäpp – vilket givetvis är välkommet.


Det första och kanske viktigaste är en ny slutarmekanik som ska minska problemen med damm på kamerasensorn. Den gamla slutaren från D600 är utbytt mot en helt ny variant som inte bara är bättre tätad utan även tillåter snabbare bildtagning.

Gällande just det sistnämnda så kan D610 nu fotografera med 6 bps, vilket är en marginell förbättring från 5,5 bps. Lägg till en förbättrad vitbalans vid artificiellt ljus, tystare AF-C läge (som då begränsar kameran till 3 bps) och en klart förbättrad vädertätning så har vi kanske en vinnare till kamera.

Den som redan har en Nikon D600 lär inte uppgradera till D610 då skillnaderna är så små att det inte rättfärdigar ett nyköp. För alla andra däremot finns alla anledningar till att titta närmare på kameran då det är en fenomenal fullformatare som har riktigt goda kvaliter.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.