Oppo Find X: Världens första mobiltelefon med 10 GB RAM-minne

oppo-find-x

Oppo Find X är världens första mobiltelefon med 10 GB RAM-minne. Det är en helt obscen mängd RAM för en mobiltelefon idag – men också en kraftig vink om vad vi har att vänta oss i framtiden.


En mer normal mängd RAM-minne i dagens mobiltelefoner är mellan 4 GB och 6 GB. Det är också så mycket som normalt bruk faktiskt kan tänkas behöva. Allt mer än 6 GB är i princip onödigt.

Vad som är mer nödvändigt är bra hantering av befintligt RAM-minne i dagens telefoner. Vi vet att den första varianten av Oppo Find X, med 8 GB RAM-minne, har dålig hantering av minne – det betyder onödigt hög minnesanvändning och dåligt utnyttjande av ledigt minne.

Om Oppo slänger in ytterligare 2 GB RAM-minne kan det potentiellt motverka den dåliga minneshanteringen. Men det är också helt fel väg att gå.

Den första mobiltelefonen med 8 GB RAM-minne var Asus ZenFone AR som släpptes förra året. Därefter släpptes Samsung Galaxy Note 9 med 6 GB och 8 GB beroende på variant.


Specifikationerna för Oppo Find X

Förutom den enorma mängden RAM-minne så har Oppo Find X samma specifikationer som tidigare.

Det betyder en snabb Qualcomm Snapdragon 845-processor och en 6.42-tums AMOLED-skärm med kantfri design. På baksidan sitter en dubbelkamera på 16 + 20 megapixel, på framsidan en utskjutbar selfiekamera på 25 megapixel.

Den stora frågan är nu bara när ”nya” Oppo Find X faktiskt släpps och hur mycket den kostar. Modellen med 8 GB RAM-minne kostar runt 999 euro. Vi gissar att ytterligare RAM-minne inte kommer att göra nya varianten billigare precis.