Opera bygger in valutakonvertering i webbläsaren

Opera Logo 2015

Webbläsaren Opera har uppdaterats med stöd för valutakonvertering. Anledningen är att underlätta för användarna som gärna handlar i webbutiker som inte använder deras normala valuta.

Opera-profilen Krystian Kolondra sade när nyheten släpptes att 45 procent av alla som handlar online gör det från butiker i andra länder. Och att det i många länder är fler än hälften av alla som handlar i webbutiker som gör det med andra valutor än deras egna.

För att aktivera valutakonverteringen behöver man göra ett besök i inställningarna. Där kan du aktivera automatisk konvertering när ett pris markeras i en text. Alla omräkningar sker med hjälp av dagliga valutakurser från European Central Bank.

opera currency converter

I stort fungerar det bra så länge det är tydligt hur priset är satt. Enkla priser som 99 dollar eller 24.95 dollar fungerar utmärkt. Men så fort det står 2499 eller dylikt kan Opera inte förstå att det rör sig om cent, istället tror webbläsaren det står 2 499 dollar, en väldig skillnad.

Opera har de senaste månaderna lagt till allt fler funktioner till sin webbläsare. Bland annat inbyggt VPN-stöd och annonsblockerare. Idag finns flera goda anledningar att välja Opera framför andra alternativ. Webbläsaren är snabb, enkelanvänd och funktionsrik.

Kanske är det därför ett kinesiskt konsortium köper upp webbläsardelen från Opera för 600 miljoner dollar, eller cirka 5,5 miljarder kronor. Affären täcker både desktop och mobila applikationerna. Tidigare var det tänkt att de kinesiska köparna skulle betala 1,2 miljarder dollar för hela Opera, men den affären avslutades aldrig av oklara skäl.

Om du vill prova webbläsaren Opera kan du ladda ner den här. Har du redan Opera installerad kan du gå till inställningarna och se om en uppdatering till v42 eller senare finns tillgänglig.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.