Amazon Prime Video kommer till Sverige — filmtjänsten blir tung konkurrent till Netflix & Viaplay

prime video vs amazon video what is the difference

Amazon Prime Video kommer till Sverige och med det får filmtjänsterna Netflix, Viaplay och HBO Nordic en tung konkurrent. Prime Video har expanderat till 200 nya länder och med introduktionspriset 2,99 euro vill Amazon locka över de filmälskare som redan bekantat sig med andra tjänster.

Hur väl de kommer att lyckas återstår att se, men Amazon Prime Video har vuxit i skorna och visat sig vara en högst kapabel filmtjänst som utan problem kan slåss på allvar med konkurrenterna. Tjänsten har utvecklats en hel del från tiden som LoveFilm och här i Sverige får vi direkt frukterna av utvecklingen.

Som maskininlärning för att hitta de bäst filmerna och serierna att rekommendera utifrån vad både du och andra gillar. Du får även filmer i 4K-upplösning utan att det kostar något extra, vilket är en trevlig detalj som de med snabba internetanslutningar och högupplösta tv-apparater lär gilla.

Amazon Prime Video är dock inte det bäst på precis allt. Netflix har exempelvis bättre inställningar för att dela ett konto med flera tittare, och du kommer att hitta filmer som inte går att titta på utan att det kostar extra för att hyra dem. Trots att du redan betalar för en månadsprenumeration.

En annan detalj som är värd att ta upp är hur du vill titta på film. Är det via datorn, mobiltelefonen, surfplatta, Smart TV, Xbox One eller en Apple TV? Eller på annat vis? Amazon Prime Video finns exempelvis på Bluray-spelare från Samsung och Sony, Netflix på modeller från Sony, Samsung, LG, Philips, Panasonic och Toshiba.

Netflix & Amazon Prime Video finns på de vanligaste enheterna

Båda finns tacksamt nog till spelkonsolerna Playstation och Xbox (alla modeller av nyare variant), både Android och iOS samt populära tv-apparater från Samsung, Sony, LG och Panasonic. Det kan dock finnas variationer så kolla noga innan du startar en prenumeration så Amazon Prime Video (eller Netflix) fungerar där du behöver det.

Kanske ännu viktigare är innehållet. Både Amazon Prime Video och Netflix har fler än 4 000 filmer och serier att erbjuda, båda med enkela gränssnitt som är praktiska att använda (inte som HBO Nordic vars webbgränssnitt är det sämsta vi någonsin provat). Frågan här är vad du föredrar.

Är det Better Call Saul, Orange Is The New Black, House of Cards, Bloodline och Daredevil är det Netflix du ska ha. Är du däremot mer nyfiken på The Man in the High Tower, Ripper Street, Black Sails, Bosch, Constantine och Extant bör du prova Amazon Prime Video. Och för cirka 29 kronor är Amazon Prime Video helt klart värd att använda åtminstone en månad.

Vilken filmtjänst brukar du använda — Netflix, Viaplay, HBO Nordic? Kommentera och berätta, och gärna varför du gjort ditt val. Vill du prova Amazon Prime Video kan du registrera ett konto här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.