OpenWrt – första stora uppdateringen med 18.06 är släppt

openwrt-logo

Första stora uppdateringen till OpenWrt – en Linux-baserad plattform för din router – är släppt. Med version 18.06 har utvecklarna introducerat en mängd nyheter och optimeringar.

Men först, vad är egentligen OpenWrt? Enklast kan det förklaras som ett helt operativsystem som ersätter det befintliga som finns i din router. OpenWrt ger dig större kontroll över hårdvaran och många fler funktioner.

Om du är nöjd med hur din router fungerar och ogärna använder avancerade funktioner, då är inte OpenWrt något för dig. Om du däremot har en gammal router liggandes som du vill omvandla till en WiFi-förlängare, skapa en VPN-server i routern eller bara prova hur OpenWrt fungerar – då är det här en plattform för dig.

Nyfikna som vill prova plattformen kan läsa mer och ladda ner installationsfiler för tusentals olika routrar här.

Om du är mer nyfiken på vilka nyheter som OpenWrt 18.06 bjuder på så har du en summering över de viktigare ändringarna här under:


  • Linux-kärnan är uppdaterad till 4.9.111 eller 4.14.52. Vilken din router använder beror på hårdvaran. OpenWrt väljer automatiskt den som är kompatibel.
  • Fixar för sårbarheterna Spectre och Meltdown.
  • Automatisk återställning av inställningar om du förlorar åtkomsten till routern.
  • Förbättrad procedur för uppgradering av mjukvaran.
  • En mängd verktyg som används i bakgrunden har uppdaterats till nyare, bättre versioner.
  • Buggfixar relaterade till IPv6 och DHCPv6

Allt med nya versionen är dock inte på topp. Det finns flera problem som utvecklarna vill lyfta fram. Bland annat måste problem med en rad drivrutiner lösas för optimal nätverksanvändning.

Exempel kan routrar som använder drivrutinen mt76 uppleva dålig stabilitet över 2.4GHz, medan andra enheter helt kan förlora söt för 802.11ac över 5GHz. En router som bekräftats vara omfattad av det sistnämnda är Netgear R6100.

Om du vill ha en så stabil och bra version av OpenWrt som möjligt innan du uppdaterar eller nyinstallerar plattformen, då ska du vänta till september månad. Då släpps den första serviceuppdateringen med version 18.06.1.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.