Olympus E-M10 – här är första uppgifterna om nya kameran

olympus-omd-em5.jpg

OMD-serien blev en stor succé med E-M5

Olympus E-M5 blev en fenomenal succé när kameran släpptes i OMD-serien och efterföjaren E-M1 ser ut att vara lika populär med sina förbättrade egenskaper. Trots sina förhållandevis små kamerasensorer i MFT-formatet har de visat sig mer än kapabla att leverera tillräckligt med bildkvalitet för såväl amatörer som hobby- och professionella fotografer. Storsatsningen från Olympus och Panasonic blev mer än man hade kunnat hoppats på (utom i USA där intresset för spegellösa kamerer är minst sagt svalt).

Med kommande E-M10 i OMD-serien vill Olympus bygga på sitt förtroende hos användarna och släppa ytterligare en kompetent kamera som ska ta MFT ytterligare ett steg i kameratekniken utvecklingen. Den här kameran ska dock behålla kamerasensorn från E-M5 och använda bildprocessorn som sitter i E-M1, så om Olympus vill erbjuda något nytt och omvälvande så är det andra delar verkligen får lysa igenom – för sensor och bildprocessor väger enormt tungt hos fotografer som ska uppgradera.

Det betyder att E-M10 måste kunna erbjuda något klart bättre för att de befintliga MFT-användarna ska känna att en uppgradering är nödvändig. Om sensorn och bildprocessorn inte förbättras så finns åtminstone sökare, slutare, vikt, kamerastorlek, skärm, jpeg-motor och mer att optimera. Frågan är också om Olympus tänker göra E-M10 vädertätad då uppgifter pekar på att kamerahuset får nästan identiska egenskaper med föregångaren E-M1 men utan det extra greppet som så många lärt sig att älska eller hata.

Två nya objektiv – det ena ett 25mm f/1.8

Hur det än blir med Olympus E-M10 så kan vidare nämnas att kameran ackompanjeras av två nya objektiv när den släpps till butik. Den första är hett efterlängtade M.ZUIKO 25mm f/1.8 och den andra en ännu okänd kompakt zoomoptik. Just nya 25mm-objektivet kan bli en riktig höjdare om optiken och prislappen motsvarar marknadens krav. Panasonic har redan en 25mm-optik fast med bländare f/1.4 och en tämligen hög prislapp – så här finns alla möjligheter för Olympus att stjäla användare.

Vad kommer då från samarbetspartnern och konkurrenten Panasonic? Jo, äntligen verkar det som att man tänker introducera omtalade objektivet Noctirocron 42.5mm f/1.2 och släppa det någon gång i februari. Det är inte lika snabbt som Vogitländer-objektiven till MFT då de har en bländare på otroliga f/0.95 – men räkna med utmärkt optisk kvalitet från center till hörn om man ska tro de senaste uppgifterna.

Det kommer även en 4K-kamera med namnet Panasonic GH 4K och det är en modell som har figurerat på internet ett bra tag nu. TV-apparater som klarar Ultra HD är starkt på gång under 2014 och det vore konstigt om inte kameratillverkarna hakar på med stöd för videoinspelning i 4K. GH 4K är en sådan kamera som ska klarar den kommande superupplösningen och det verkar som att Pansonic lägger all fokus på videofunktionen i den här kameramodellen.

Nya kameror i G-, GF- och PEN-serierna

Andra rykten pratar om en ny G- och GF-kamera samt flera PEN-modeller, från Panasonic respektive Olympus. 2014 kan blir ett riktigt spännande kameraår för MFT-tillverkarna och dess användare – nu vill vi bara se förbättrad mjukvara och effektivare JPEG-motorer som gör ett bättre jobb med komprimeringen av filer som inte är i RAW-format. Vad tror ni kommer under året och vad vill ni helst se för förändringar i de MFT-kameror som snart dyker upp?

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.