Olympus E-M1 lånar sensorn från OM-D – inget AA-filter!

olympus-omd-em5.jpg

Olympus E-M1 har en modifierad kamerasensor från E-M5, eller OM-D som den även heter. Detta enligt uppgifter till 43rumors som via påstått säkra källor nu kan rapportera om nyheten. Efter de första testrapporterna som påstås visa att E-M1 bara är marginellt bättre i ren bildkvalitet än E-M5 så låter de senaste sensoruppgifterna mer troliga än tidigare.

E-M1 ska bara ge en liten förbättring i IQ, brushantering och dynamiskt område – inte tillräckligt för att rättfärdiga en uppgradering om man redan har en E-M5. Det som däremot kanske lockar är PDAF-sensorerna som sitter direkt på sensorn. Med dessa får man ruskigt snabb autofokus då de är fasdetekterande och inte kontrast som det annars traditionellt är.

Vidare ska kamerasensorn inte längre behöva AA-filtret som sitter framför, vilket betyder skarpare bilder men större risk för så kallad moairé. Hur stor påverkan PDAF-sensorerna har på bildkvalitén återstår att se, men vi vet idag att de kan ge en skillnad som är klart märkbar i värsta fall. Hur som helst så är uppgifterna mycket intressanta och E-M1 kan bli en riktig höjdare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.