Ökad prestanda med AMD-hårdvara och Windows 10 Maj 2019

amd ryzen logo

Om du har en dator med processor och grafikkort från AMD, samt installerar uppdateringen med Windows 10 Maj 2019, så kan du märka en kraftig prestandaökning. Här förklarar vi varför det kan hända.

Uppdateringen med Windows 10 Maj 2019 heter också Windows 10 version 1903, eller bara 19H1. Versionen släpptes till Windows Insiders-användare den 8 april 2019 och rullade ut till den breda massan den 21 maj 2019.

Med uppdateringen följer en ändring som påverkar hur hårdvaran från AMD används i Windows 10.

Mer specifikt är det Windows Scheduler-verktyget som justerats. Tidigare skapade verktyget problem för viss AMD-hårdvara på ett sätt som drog ner prestandan. AMD och Microsoft har samarbetat för att hitta och lösa de problem som haft störst påverkan.

På Ryzen-baserade datorer kan du få upp till 15 procent högre prestanda med Windows 10 Maj 2019.

windows 10 maj 2019 amd ryzen

Andra förbättringar är att Windows 10 blivit bättre på att hantera processtrådar, vilket gör att klockfrekvensen kan öka ytterligare vid beräkningar med bara en processorkärna. Även ändringar i klockfrekvensen går nu snabbare; fördröjningen innan de utförs har minskat från 30 millisekunder till bara 1-2 millisekunder.

Om du inte har installerat uppdateringen än så finns den att hitta via Windows Update. Tänk på att alltid säkerhetskopiera dina filer innan du installerar uppdateringen. Risken att något går fel är förhållandevis liten, men några minuters säkerhetskopiering är helt klart värt det om något går fel.

Har du installerat Windows 10 Maj 2019 på en AMD-dator? Märkte du någon faktisk skillnad mot tidigare? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.