Offline-video från YouTube i Android-telefonen — så gör du

YouTube Logo

Hur tittar jag på offline-video från YouTube i mobiltelefonen? Enkelt, med YouTube Go från Google kan du titta på YouTube-videor offline. Bra när du ska på långtur och vet att tillgången på WiFi är liten, eller när du bara inte vill äta upp hela månadens surfpott.

Det finns bara två små krux i det hela. I skrivande stund är YouTube Go officiellt begränsad till indiska marknaden vilket betyder att applikationen inte finns på svenska Google Play Store.

Därför måste du ta en annan väg för att hitta YouTube go. Här längre ner i artikeln berättar vi hur du hittar applikationen så den kan installeras på din telefon.

Den andra saken som är värd att nämnda är att upplösningen på filmerna som laddas ner för offline-visning är begränsade till 480p. En logisk begränsning med tanke på vilka marknader YouTube Go är tänkt att användas på, men här i Sverige hade vi åtminstone hoppats på 720p eller 1080p.

google youtube go applikation

YouTube Go är enkel att använda

Google har satsat på enkelhet när de designade YouTube Go. Det märks tydligt på de två flikar — Home och Saved — som presenteras direkt efter installationen.

Är du inloggad på Google kommer Home att visa förslag på rekommenderade YouTube-klipp efter vad du tidigare tittat på. Saved visar alla dina sparade videoklipp som finns på telefonen.

Längst upp till höger finns även en ikon för att söka efter videor. Klicka och fyll i nyckelorden du vill söka efter. När du hittat en video som ska laddas ner klickar du på bilden till videon. En nerladdningsruta visas där du väljer videokvalitet, antingen Basic eller Standard.

Gör ditt val och klicka Play eller Save. Det förstnämnda alternativet spelar upp videon direkt i YouTube Go, det andra laddar ner videoklippet till en mapp på telefonen (eller minneskortet om ett sådant finns).

google youtube go apkmirror

Ladda ner YouTube Go till din mobiltelefon

För att komma igång börjar du med att ladda ner YouTube Go till din mobiltelefon. Du kommer inte att hitta applikationen via Google Play Store — här måste du stället besöka en webbsajt som heter APK Mirror.

Sajten är ett inofficiellt alternativ till Google Play Store och erbjuder en hel mängd applikationer som inte kan installeras via den officiella vägen. Exempelvis på grund av lands- eller enhetsbegränsningar.

Det betyder att du måste aktivera stöd för installation av applikationer från osäkra källor. Gå till Inställningar > Avancerade Inställningar > Säkerhet. Klicka på brytaren till höger om alternativet “Okända källor”.

Klicka på denna länk i din mobiltelefon för att gå till YouTube Go på APK Mirror. Scrolla ner tills du finner avsnittet “All versions”. Klicka på ikonen som visar en pil neråt med en platta under.

Leta upp en knapp med samma ikon och texten “Download APK”. Klicka på den så laddas installationsfiler ner på telefonen. När nerladdningen är klar kör du installationen och följer anvisningarna på skärmen.

tubemate 225 android applikation

TubeMate är ett alternativ för offline-videor

YouTube Go är så klart inte enda lösningen för offline-videor. Vill du inte använda en Google-utvecklad applikation finns exempelvis TubeMate som ett alternativ.

TubeMate har stöd för fler upplösningar än YouTube Go och kan exempelvis ladda ner klipp i HD-upplösning. Det är ett stort lyft i fråga om bildkvalitet, men också mer utrymmeskrävande. Det krävs också mer av mobiltelefonen eller surfplattan som spelar upp videoklippet.

Precis som med YouTube Go krävs att du laddar ner applikationen utanför Google Play Store och därför behöver du även här godkänna installation av applikationer från okända källor.

Gå till Cnet.com i mobiltelefonen eller surfplattan och klicka på den stora knappen med texten ”Download Now”.

Tänk på att det inte är någon officiell applikation från Google, så tillgänglighet och funktionalitet mot YouTube är inte garanterad. Det finns alltid en risk att installera applikationer som inte finns på Google Play Store — så installera på egen risk!

savefromnet download youtube videos

Om du inte vill installera en applikation i telefonen

Det finns mängder av webbsajter där du kan klistra in adressen till ett YouTube-klipp och få videon som en nerladdningsbar fil i valfri upplösning. Perfekt om du inte vill installera en potentiellt osäker applikation i telefonen och kan leva med att överföra filmerna manuellt.

Ett av de bättre alternativen är SaveFrom.net där du bara klistrar in din länk, väntar några sekunder och sen kan ladda ner filen. Det finns många fler om du behöver en annan typ av funktionalitet, men SaveFrom.net gör ett bra jobb enligt oss, så prova dem först.

Har du ett bra tips på hur man kollar på YouTube offline i mobiltelefonen? Kommentera och berätta så andra kan ta del av dina smarta lösningar!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.