Oculus Go slutar säljas – Facebook lägger ner VR-headsetet

Oculus Go
Oculus Go

Facebook meddelar att det fristående VR-headsetet Oculus Go inte längre kommer att säljas. Stödet för Oculus Go försvinner dessutom och det finns inga planer på en ersättare i skrivande stund.

Oculus Go har funnits på marknaden i ungefär två år nu och påminner mer om Galaxy Gear VR än Facebooks andra VR-headset Oculus Rift / Rift S. En lite udda figur med full frihet utan sladdar, men begränsade rörelsemönster.

Ett bättre alternativ till att kolla film på mobiltelefonen eller surfplattan när du är på resande fot, men knappast en bra konkurrent (åtminstone upplevelsemässigt) till storebror Rift / Rift S för gaming.

Då är Oculus Quest ett trevligt mellanval. Med mindre begränsat rörelsemönster och funktionalitet som tar Quest-modellen närmare Rift-serien så ökar prislappen, men också dess popularitet. Facebook säger att Oculus Quest är betydligt mer åtråvärd av konsumenterna än Oculus Go.

Och det är sannolikt Oculus Quest som du bör köpa framöver om du vill ha en schysst VR-upplevelse.

facebook oculus quest 2019
Oculus Quest är vägen framåt enligt Facebook – men vad händer med Rift-serien?

Före årsskiftet 2020/2021 kommer Oculus Go att sluta säljas helt på alla marknader. Befintliga enheter på marknaden kommer inte att få nya funktioner och Oculus Store tar inte längre emot nya appar eller uppdateringar till befintliga sådana.

Oculus Go fortsätter att fungera, men om du har det här VR-headsetet måste du vara beredd på att modellen är en död båt i vattnet. Du sjunker inte än, men du kommer inte heller någonstans.

Med Oculus Quest däremot är du säkrare. Facebook kommer att fortsätta med stödet för den här modellen och faktiskt öka sitt engagemang kring VR-headsetet. Utvecklare får fler vägar att distribuera sina appar utanför Oculus Store och mer information kommer inom en snar framtid.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.