Nytt verktyg vet om en text skrivits med ChatGPT

ChatGPT
Foto: Levart_Photography

Nu finns ett verktyg som kan identifiera texter som genererats av ChatGPT. Enligt forskarna som skapat verktyget så är tillförlitligheten höga 99 procent.

Anledningen till att verktyget skapades är för att ChatGPT har exploderat i popularitet. När miljontals användare nyttjar AI-tjänster så ökar inverkan på arbetet, skrivande och utbildningar.


Det finns ett stort behov av att kunna särskilja på texter som är skrivna av en människa alternativt genererade av en maskin, eller AI. De flesta verktyg som finns idag är riktigt dåliga och har mycket låg tillförlitlighet.

Skillnader på hur AI genererar text

Forskarna visar med sitt verktyg att det finns betydande skillnader i hur människor vs AI skriver texter. Specifikt akademiska texter som ofta skickas in för publicering i akademiska tidsskrifter, något som kan ge författaren ordentligt med publicitet.

Tyvärr är verktyget inte offentligt (än), men de som utvecklat det säger att den bakomliggande metoden får användas av andra, och bör vidareutvecklas för att upptäcka AI-användning på flera områden.

Vi ser idag att generering av bilder med AI också har blivit mycket populärt. Det är så praktiskt att vissa artister missbrukar tjänsterna till sina egna bilder, och ställer upp med dem i tävlingar. I minst ett fall så har en person vunnit en tävling, men sedan tvingats dra tillbaka sitt bidrag efter att ha blivit påkommen med AI-fusk.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.