Nytt strömsparläge i Windows 11 för bärbara datorer

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Microsoft introducerar ett nytt strömsparläge i Windows 11. Det är ett kompletterande läge för de tre som redan är inbyggda i operativsystemet, och målet är att minska energiförbrukningen för de som accepterar något lägre prestanda.

Strömsparläget heter ”Energy saver” och beskrivs som att det ”reducerar strömförbrukningen och ökar batteritiden genom att begränsa bakgrundsaktiviteter”.

Framför allt är det du som har en bärbar dator som hittar den stora nyttan i det nya energisparläget. Vi vet inte exakt hur effektivt det är just nu, men räkna med att det dyker upp videor och recensioner som avslöjar exakt hur bra Energy saver-läget är framöver.

Du kan använda det nya läget både när datorn kör på batteri och när den är ansluten till en strömkälla. Därmed fungerar det både med bärbara datorer och stationära datorer.

Det nya läget ingår i Canary-kanalen för Windows 11 Insider. Det betyder att nyfikna beta-testare får chansen att prova Energy saver-läget före alla andra. Och när Microsoft anser det vara redo kan det släppas till den bredare massan med en uppdatering.

Om du vill testa Energy saver-läget själv (när det är släppt) går du till sökrutan i aktivitetsfältet och skriver ”energialternativ”. Klicka på ”Välj ett energischema”. Här väljer du bland de energischeman som finns installerade på datorn.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.