Nya tangentbord i Apple Macbook & Macbook Pro 2020

Macbook Pro Late 2016 keyboard

Apple kan överge sin egenutvecklade design i tangentborden till sina Macbook-serier. Istället väntas företaget skapa en ny lösning som inte bygger på den hårt kritiserade fjärilsbrytaren.

Fjärilsbrytarna i Apples tangentbord har använts till Macbook och Macbook Pro sedan introduktionen 2016.

Brytarna är utvecklade av Apple och minst sagt ett debaterat ämne från första dag. Anledningen? De har visat sig väldigt opålitliga och mycket känsliga för damm och smulor.

Så pass opålitliga att Apple misslyckats med två omarbetningar som skulle förbättra konstruktionen i företagets tangentbord.

Och nu kan Apple arbeta på ett nytt, förbättrat tangentbord med den mer traditionella saxbrytaren som de flesta tangentbord använder idag.

Därför är nya Apple-tangentbordet en förbättring

Enligt kända analytikern Ming-Chi Kuo kan nya designen användas i 2020 års Macbook och Macbook Pro.

Det handlar främst om två förbättringar som ska göra saxbrytaren bättre än fjärilsbrytarna.

Först är det nerslagslängden som har ökat något. Målet är ge en bekvämare skrivupplevelse än med fjärilsbrytarna som har en extremt kort nerslagslängd.

Det andra är att Apple använder fiberglas för att stärka strukturen i varje tangent. Det ska öka hållbarheten och göra tangentborden mer pålitliga. Om Apple behåller silikonmembranen för att hindra damm och smulor från att nå brytarna är oklart.

Huruvida Apple faktiskt tänker överge sina fjärilsbrytare är idag oklart, men Min-Chi Kuo har ett bra rykte om att vara träffsäker i sina framtidsberäkningar. Vi får helt enkelt avvakta och se vad Apple tänker göra.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.