Nya Playstation VR är trådlöst & har inbyggd tracking

sony playstation vr promo

Nästa generationes Playstation VR är trådlöst, har huvud- och ögontracking samt kostar från 3 000 kronor. VR-headsetet släpps med Playstation 5 sent under 2020 eller tidigt 2021.


  • Befintliga Playstation VR har sålt mycket bättre än flera tunga konkurrenter
  • Räkna med att nya Playstation VR går ner hyggligt snabbt i pris
  • Vänta inte på nya Playstation VR – lansering sent 2020 eller tidigt 2021
  • Lästips: Playstation 5 har stöd för 8K och använder SSD

Sony har rönt stora framgångar med befintliga Playstation VR. Trots att VR-headsetet inte når upp till de mer kapabla modellerna HTC Vive och Oculus Rift så har Sonys alternativ sålt mycket bättre.

Playstation VR har sålts i fler än 4,2 miljoner exemplar fram till den 3 mars 2019. Det kan jämföras med de andra modellerna som sålts i 1,3 miljoner respektive 0,99 miljoner exemplar.

Anledningen till att Playstation VR sålt så mycket bättre är solklar.

VR-headsetet kostar mindre än hälften av konkurrenterna och kräver inte en kraftfull gamingdator. Det räcker med en Playstation 4 eller Playstation 4 Pro.


Nya generationens Playstation VR är kraftfullare

Nya Playstation VR är inte officiell. Däremot har en del information läckt ut som rapporteras av webbsajten Inverse.

Rapporten avslöjar att Playstation VR får en skärmupplösning på 2 560 x 1 440 pixlar, har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och har 220 graders synfält.

Det inbyggd batteriet ska klara upp till fem timmars användning per laddning. Du slipper alltså sladdar, vilket är ett stort lyft. Om batteriet är bytbart så man kan köpa till extrabatterier är idag oklart.

nya playstation vr patent tracking

En annan nyhet är att nya Playstation VR har stöd för rörelseidentifiering av både huvud och ögon. Det gör att VR-headsetet vet exakt vilken position de har i rummet och kan positionera dina rörelser i exempelvis ett spel med högre precision.

Ska jag köpa Playstation VR idag eller nästa år?

Hur stort behov har du av att prova VR-headset idag? Om du redan har en Playstation-konsol som är kompatibel med Playsation VR och du vill prova – så skaffa ett headset.

Det dröjer minst ett år innan nya modellen dyker upp på marknaden, och sannolikt är kostnaden nämnvärt högre här i Sverige än direkt omräknat från 300 USD i USA.

Det är en god idé att vänta lite till efter lanseringen och se när priserna går ner. Om vi kollar den utmärkta prishistoriken på Prisjakt ser vi att Playstation VR med kamera kostade 5 000 kronor i juli 2017.

Kort därefter sjönk priset till 3 000 kronor under Black Friday samma år. Och ett år senare i november och december 2018 gick priset under 2 000 kronor vid flera tillfällen.

Dagens Playstation VR är en utmärkt upplevelse om du vill prova VR-headset. Tänk på att du måste ha både Playstation VR och kameran för att det ska fungera. Du hittar aktuella dagspriser på Prisjakt.