Nya Nintendo Switch är inte snabbare än Xbox One & PS4 – eller?

Nintendo Switch
Foto: Erik Mclean, Unsplash

Om det är något som Nintendo har kritiserats för genom åren så är det prestandan till spelkonsolen Switch. Jämfört med allt som Xbox- och Playstation-serien erbjuder så är Switch-modellen ruskigt svag.

Prestanda är så klart inte allt, men för många är känslan att Nintendo medvetet har snålat in på hastigheten för att kunna spara pengar, och med det fylla sina fickor genom högre marginaler.

Nya Switch är jämförbar med Gen 8-konsolerna

Huruvida så är fallet vet vi inte, men Switch-konsolerna är mycket svagare än vi önskat oavsett. Men kanske arbetar Nintendo på en ny modell som återminstone tar nya generationens Switch-konsol till nya nivåer. Vi ska bara inte räkna med något som konkurrerar med Xbox Series X eller Playstation 5.

Enligt Twitter-kontot @BenjiSales så har Activision Blizzard-profilen Bobby Kotick och Nintedo diskuterat nya Switch-modellen. Och under samtalet ska det ha framkommit att prestandan är jämförbar med Xbox One respektive Playstation 4.

Det är inte klarlagt huruvida nya modellen har en inbyggd skärm eller inte. Ett rimligt antagande är att Nintendo väljer att behålla den inbyggda skärmen eftersom det är vad som gör Switch-modellen så populär vid sidan av Xbox- och Playstation-konsolerna.

Annars är det tänkbart att Nintendo gör en splitt i Switch-serien. Nintendo Switch 2 (om modellen heter så) kan vara kraftfullare och skärmlös medan en ny Lite-modell behåller skärmen, men tappar lite i prestanda.

Playstation 4 är snabbare än Xbox One

En liten detalj som är värd att nämna är prestandan i Playstation 4 versus Xbox One. Den förstnämnda spelkonsolen är nämligen snäppet vassare på den punkten. Åtminstone om vi pratar om de första generationerna i serierna.

Hoppar vi några år framåt i tiden, efter lanseringen av Xbox One och fram till Xbox One S eller till och med Xbox One X så ökar hastigheten rejält från Microsofts spelkonsoler. Och PS4:an får betydligt mer konkurrens. Även Playstation 4 Pro är med i den här generationen.

Och här ställer vi oss den stora frågan: vilken av spelkonsolerna är det som Bobby Kotick egentligen menar?

Det är enorm skillnad på Xbox One från 2013 och Xbox One X från 2017.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.