Nu kan du inte läsa tweets på Twitter utan konto

Twitter Blue

Nu kan du inte längre se meddelanden på Twitter om du inte är inloggad på ett konto. Elon Musk har meddelat att tjänsten begränsar hur många tweets som användarna får se i ett försök att stoppa så kallad ”data scraping”.

Nya användare som inte har ett verifierat Twitter-konto får bara se 300 inlägg på Twitter som mest varje dag. Äldre konton som inte är verifierade får se dubbelt så många, alltså 600 inlägg dagligen.

Den som har ett verifierat konto får se tio gånger så många inlägg – upp till 6 000 tweets varje dag.

Upp till 10 000 tweets – eller?

Det var den initiala kommunikationen från Elon Musk på Twitter. Han har sedan dess skruvat upp siffrorna. Först till 400, 800 respektive 8 000 tweets, och därefter till 500, 1 000 respektive 10 000 tweets. Exakt vilka siffror som gäller vet vi inte idag, men Musik är så nyckfull att vi undrar om han själv har koll.

Den officiella anledningen till den nya begränsningen är att hindra bolag som hämtar in stora mängder data för att träna AI-modeller från att komma åt all Twitter-information utan att betala för åtkomsten.

Om det finns en underliggande tanke som Elon Musk inte kommunicerar vet vi inte idag, men det finns några saker vi kan tänka oss.

FAQ

Varför kan jag inte se något på Twitter?

Elon Musk har meddelat att Twitter stoppar alla gratisanvändare som inte har ett konto från att se tweets. Anledningen är att man vill hindra obehöriga från så kallad ”data scraping”.

Hur många tweets kan jag se på Twitter med konto?

Om du är inloggad på ett kostnadsfritt Twitter-konto så får du se maximalt 1 000 tweets dagligen. Har du ett helt nytt konto så är begränsningen 500 tweets dagligen. Betalande användare får se upp till 10 000 tweets varje dag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.