Nya Macbook Air 2018 dröjer – försenas till årets andra hälft

apple-macbook-air-mid17

Apple har fördröjt lanseringen av kommande Macbook Air 2018 och kommer inte att släppa modellen förrän senare under året. Det betyder att vi sannolikt inte får se datorn under WWDC-konferensen under juni månad.


  • Nya Macbook Air kan döpas om till bara Macbook
  • Använder 13-tumsskärm där vanliga Macbook har en 12-tumsskärm
  • Många hoppas på en högupplöst retina-skärm
  • Kommer inte att börja tillverkas Q2 2018 som tidigare väntat

Tidigare har det rapporterats att Apple tänkte börja massproducera Macbook Air 2018 redan under årets andra kvartal. Enligt rapporter inifrån tillverkningsindustrin har Apple dock meddelat sina leverantörer att så inte kommer att ske.

Det finns ingen uttalad anledning till varför modellen fördröjs, men det är så klart riktigt tråkiga nyheter för alla som väntat på de väntade uppgraderingarna.

En av de första sakerna vi noterar om modellen är att namnet Macbook Air kan ersättas av bara Macbook. Det finns redan en Macbook-modell på marknaden, men nya modellen har en något större skärm på 13 tum där befintliga är på 12 tum.

Utöver det vet vi faktiskt inte mycket om vad Apple har i åtanke för datorn. En av de absolut mest efterlängtade uppgraderingarna är en högupplöst retina-skärm som med Macbook Pro-modellerna. Dagens Macbook Air har en lågupplöst skärm på 1 440 x 900 pixlar. Det kan jämföras med Macbook som har en på 2 304 x 1 440 pixlar och Macbook Pro 13 med 2 560 x 1 600 pixlar.


En annan nyhet som väntas är att prislappen går ner.

Kända analytikern Ming-Chu Kuo från KGI Securities säger att Apple kan förbereda en Macbook Air som kostar mellan 799 USD och 899 USD. Omräknat blir det cirka 8 600 kronor respektive 9 700 kronor inklusive moms.

En Macbook Air kostar i skrivande stund från cirka 9 500 kronor. Då får du en Intel Core i5-processor från 2015, 8GB RAM-minne, 128GB SSD och 13,3-tumsskärm med upplösningen 1 400 x 900 pixlar. Ett högt pris för en datorn med, för marknaden idag, jämförelsevis gammal hårdvara. Eller vad tycker du?

Apple vill säkert inte kannibalisera på försäljningen av sina Macbook Pro-modeller, så frågan är vad de tänker tillföra till Macbook Air-serien. Ny processor och högre upplösning på skärmen är i det närmaste garanterat. Tangentbordet väntas inte bli samma som i Macbook Pro utan behåller den tidigare varianten (vilket många lär gilla).

Vad tror du kommer i nya Macbook Air? Är det här en produkt du har väntat på? Skriv gärna en kommentar och berätta!