Bear för macOS – v1.5 har många förbättringar & nyheter

bear-logo-macos-ios

Bear för macOS är en fantastisk applikation för att skriva ner anteckningar, skapa hela artikelserier eller bara för att lagra dina digitala tankar. Och nyligen uppdaterats Bear till version 1.5 som ger många spännande förbättringar.


Jag skriver i princip allt i Bear numera. Tidigare föredrog jag Ulysses som är en konkurrent, men efter att prissättningen för den appen ändrades valde jag att byta. Istället för 59 kronor per månad betalar jag nu 15 kronor per månad och skillnaden är minst sagt liten.

Och med den senaste uppdateringen minskar anledningen att fortsätta med Ulysses ytterligare. Totalt listar utvecklaren Shiny Frog nio större förbättringar och ett okänt antal mindre prestanda- och stabilitetsfixar.

Uppdateringen släpptes samtidigt för Mac, iPhone och iPad. Det är tre separata applikationer som kan synkronisera mellan varandra via iCloud. Om du inte vill behålla alla dina anteckningar i just Bear kan du enkelt exportera dem till andra appar.

En nyhet i Bear v1.5 är att export-funktionen blivit bättre med stöd för att exportera till EPUB-formatet. Det är perfekt när du exempelvis arbetar med en novell och vill släppa den direkt som EPUB utan att behöva konvertera från något annat format.

Du kan också exportera alla anteckningar med specifika taggar. Bara välj vilken tagg och du får alla anteckningar som den används till.

Taggar kan nu få nya ikoner i Bear

bear v15 macos ikonerOm du börjar få för många anteckningar, men kanske inte vill radera dem, då kan du nu arkivera dem istället. Du slipper alltså ta bort dem för evigt och döljer dem istället för framtida bruk. Med dagens storlekar på hårddiskar och molnlösningar är det sannolikt ett bättre val än komplett radering.

Sidobaren gör det nu enklare att hitta de anteckningar du behöver. Shiny Frog har lagt till tre nya snabbval:

  • Untagged: Anteckningar utan taggar
  • Todo: Anteckningar med kryssrutor
  • Today: Anteckningar med förfallodatum idag

En av de mest efterlängtade funktionerna är att kunna ändra ikonen som används för taggar.

Högerklicka på en tagg, välj alternativet ”Change Tag Icon” och välj en av de 160 medföljande ikonerna. Det är en mycket välkommen förbättring som gör det betydligt smidigare att använda och välja taggar i Bear.

Fyra nya språk har fått färgkodning – AppleScript, YAML, Dart och Clojure – vilket gör det enklare att skriva dessa mer korrekt syntax i Bear.

Nya teman till Bear för macOS

bear-v15-macos-ayu
Nya temat Ayu finns till macOS, iPhone och iPad.

Bear v1.5 introducerar även två nya teman – Dieci som ursprungligen var ett iPhone X-optimerat tema samt Ayu som finns till samtliga enheter. Och slutligen kan vi nämna att om du dubbelklickar på en anteckning så öppnas den äntligen i ett eget, flytande fönster.

Den här applikationen är en av många som gör att jag väljer Mac före PC när jag arbetar med text. Det finns så många utmärkta små appar och verktyg som gör arbetet enklare. Bear, Pixelmator, Get Plain Text. Listan är lång men inte oöverskådlig.

Artikeln Fantastiska verktyg och appar för macOS / OS X på Haaf.se går igenom många av de appar du måste kolla. 

Om du vill prova Bear kan du göra det genom att ladda ner appen från Apple App Store.

Bear är i grunden helt gratis, men vi rekommenderar att du betalar de (i skrivande stund) 15 kronor som appen kostar varje månad med premium-varianten. Du får lite extra funktioner och hjälper utvecklaren att fortsätta förbättra Bear.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.