Fitbit i samarbete med Google – ny kollektion med prylar för bättre personlig hälsa?

fitbit-google-logos

Fitbit och Google har meddelat att de börjat ett nära samarbete; en nyhet som fick Fitbits aktier att omedelbart rusa i höjden. Vi vet inte exakt vad samarbetet kommer att resultera i men det är tydligt att de båda tillverkarna går ihop för att slåss mot Apple och Watch-serien.


  • Ska använda Google Cloud Healthcare för att nå ut till sjuksystemen
  • Öppnar för att låta läkare se personlig hälsodata från sina smarta prylar
  • Vill stärka sina positioner för att kunna slåss mot Apple och Watch-serien
  • Oklart om samarbetet resulterar i nya smarta prylar märkta med Google

Fitbit kommer att använda Google Cloud Healthcare API för att integrera sina produkter med befintliga sjukvårdssystem. Med tekniken på plats möjliggör det för läkare att få en bättre bild av patientens hälsostatus genom att se data direkt från ett aktivitetsarmband eller en smartklocka.

Integrationen med Google Cloud Healthcare gör att Fitbit kan skala uppåt på ett bättre sätt och mycket snabbare. Samtidigt som informationen som lagras är både säker och integritetsskyddad. Det menar både Fitbit och Google om båd bedyrar att de tar användarnas säkerhet på högsta allvar.

[bs-quote quote=”Google ger oss en möjlighet att förändra hur vi skalar vår verksamhet och ger oss större räckvidd till fler människor snabbare, samtidigt som vi förbättrar upplevelsen vi kan erbjuda våra användare och sjukvårdssystemet.” style=”style-5″ align=”center” author_name=”James Park” author_job=”Fitbit-medgrundare & VD”][/bs-quote]

För att säkerställa kontrollen över alla data har Fitbit och Google kommit överens om att flytta all Fitbit-relaterad data till Google Cloud Data Storage Plattform. På så vis blir lagringen fullt HIPPA-godkänd.


HIPPA står för Health Insurance Portability and Accountability Act. Den reglerar användningen och lagring av medicinsk data.

Fitbit har haft det lite tufft de senaste åren med hård kritik mot nyare produkter och ett svikande intresse från marknaden. I februari meddelade Fitbit att de förlorar pengar och räknar med att tappa ytterligare intäkter under 2018/2019. Aktiekursen har rasat mer än 70 procent sen börsnoteringen under 2015.

För att råda bot på problemet gick Fitbit tillbaka till ritbordet och släppt hyllade smartklockan Versa samt köpte företaget Twine Health. Med Twine Health vill Fitbit lägga mer fokus kring hälsa på företagen med hälsocoaching för att hantera kroniska åkommor som diabetes.

Och frågan är vad som kommer i framtiden med samarbetet mellan företagen.

[bs-quote quote=”Fitbit och Google samarbetar för att sammanföra styrkorna från båda företagen samt innovera och förändra framtiden för wearables.” style=”style-5″ align=”center” author_name=”Google & Fitbit”][/bs-quote]

 

Så vad betyder egentligen det meddelandet?

Det finns många tänkbara vägar för samarbetet. Potentiellt planerar Google att köpa Fitbit för att kunna integrera tillverkarens teknik i Wear OS. Eller så utbyter de mjukvara för att stärka varandras plattformar. Eller kanske tänker Fitbit lansera Wear OS-baserade aktivitetsarmband och smartklockor?

En sak vi inte väntar oss är att Google ska släppa prylar med Fitbit OS. Det vore ett tydligt steg bort från Wear OS och en markering om att egna plattformen är på väg bort.