Nya Mac-datorer fördröjs – Broadwell kan inte tillverkas i tid

apple-macbook-pro-2011

Nästa generations Macbook Pro och iMac med Broadwell-processorer kan fördröjas en bra bit in i 2015.

Detta då information om tillverkningen av Intels kommande kretsserie pekar på att tillverkningen av prestandamodellerna som baseras på Broadwell kanske inte blir aktuell förrän februari eller tidigt under mars månad.

Dåliga nyheter alltså för alla Apple-fans som hade sett fram emot nya, strömsnåla (och snabbare) processorer i kommande Mac-datorer. En positiv sak i det hela är att de mer strömsnåla processorerna, som Apple visserligen inte använder Macbook Pro och iMac, ser ut att hålla tidsplanen för lansering redan i år.

För att göra det hela något förvirrande så kan också nämnas att generationen med processorer efter Broadwell, kallad Skylake, fortfarande kan lanseras nästa år. Om Broadwell försenas borde det betyda att Skylake också blir det och då in i 2016.

Det här har vi att vänta oss

Broadwell väntas ge en mindre prestandaökning för processorn medan grafikkretsen kan bli så mycket som 40 procent snabbare än den i befintliga Haswell. De stora förbättringarna är att vänta med Skylake som har stöd för nya generationens minneskretsar av typen DDR4, betydande prestandaförbättring för grafikkretsen och minskad strömförbrukning.

Om Broadwell är en trevlig uppgradering så är Skylake den banbrytande lanseringen som alla väntar på. Redan idag finns ruskigt strömsnåla processorer som öppnar upp för helt fläktlösa bärbara datorer. Imorgon kommer de att vara prestandarikare, strömsnålare och överlag betydligt bättre – inte minst då Skylake har en effektivare arkitektur, den stödet även nya generationens minneskretsar av typen DDR4.

Därför ska du inte vänta

Det kommer alltid en nästa generations produkt och oavsett om det är en dator, telefon, kamera bil så släpps den efter att vi köpt den föregående generationen. Gällande Macbook Pro och iMac så har de idag mer än tillräcklig prestanda för att snabbt starta alla applikationer som finns till OS X idag. Tyngre applikationer som Lightroom, Photoshop och liknande har visserligen högre krav än exempelvis Google Chrome och Evernote – men jag har testat dem och anser att de sköter sig exemplariskt även vid tyngre bearbetningar.

Dessutom är Mac-datorer inte anpassade för tyngre speltitlar och jag skulle aldrig rekommendera någon att köpa en Macbook Pro, iMac eller annan modell om man är en gamer av något slag. Såvida man inte ligger just precis i generationsskiftet mellan två modeller så går det inte att köpa fel – åtminstone prestandamässigt sett för processor och grafikkrets. Ja, både Broadwell och Skylake kommer att vara snabbare i nya Mac-datorer. Nej, du kommer inte att märka någon överdriven skillnad om man bara kör vanliga applikationer och inte ställer massiva krav.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.