Nya iPhone får 18 watts snabbladdare – men tänk på detta

apple-iphone-8-iphone-8-plus

Nya generationens iPhone-modeller för 2019 kommer att ha stöd för snabbladdning. Allt fler uppgifter pekar på att Apple tänker skicka med en USB-C-sladd och en snabbladdare. Om du vill köpa till en extra snabbladdare, då kan det bli dyrt.

  • Nya laddaren är kraftfullare men ändå mindre än befintliga iPhone- och iPad-laddare
  • Måste följa USB Type-C Authentication-standarden för full laddningshastighet
  • Kan göra ditt extraköp av laddare betydligt dyrare
  • Visste du att HomePad får stöd för samtal med iPhone

Om vi ska börja med den positiva nyheten – att Apple äntligen verkar inse att snabbladdare är en sak. Med en snabbladdare på 18 watt kan vi räkna med att batteriet i nya iPhone går från noll till hundra mycket snabbare än tidigare.

Bra, eller hur? Det som kanske inte är fullt lika bra – för plånboken åtminstone – är att du kan tvingas köpa certifierade snabbladdare med en godkänd kabel.

Om du försöker använda icke-certifierade produkter ska telefonen begränsa laddningen till bara 2.5 watt. Långt mycket sämre än de 18 watt som det ryktas att den officiella iPhone-laddaren ska klara.

Ett av grundkraven är att laddaren och kabeln måste möta specifikationerna för den USB Type-C Authentication-standard som används idag. Det begränsar ditt urval en hel del eftersom inte alla tillgängliga produkter klarar detta.

Nämnvärt här är att tidigare uppgifter pekar på att Apple inte tänker sälja de nya iPhone-laddarna separat direkt efter lansering. Det betyder att det bildas ett fönster där du inte kan köpa officiella laddare, utan istället måste förlita dig på tredjepart.

Den som faktiskt finns med i lådan ska vara nämnvärt mindre än både den 5 watts-laddare som följer med befintliga iPhone-telefoner samt 12 watts-laddaren till iPad-serien.

Vi vill också notera ännu en gång att du inte behöver använda officiella laddare från Apple. Det går bra med tredjepart om du vill spara några kronor.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.