Nya GTX Titan Black Edition lovar grym prestanda

nvidia-logo.jpg

Nvidia planerar att lansera de första grafikkorten som baseras på nya Maxwell-arkitekturen i år, men det betyder inte att de tänker ligga på latsidan med befintliga Kepler. Den senaste modellen i raden att släppas på marknaden blir GTX Titan Black Edition – ytterligare ett kort med snabba GK110 och här är det 2 880 CUDA-kärnor som gäller.


Det betyder att Nvidia utnyttjar den fulla potentialen i sin snabbaste krets på marknaden idag, utan kompromisser. Vidare får kortet 6 GB grafikminne av typen GDDR5 och alla komponenter på kortet är speciellt utvalda för att klara de allra tuffaste förhållanden med extra tung överklockning.

Det betyder förhoppningsvis att tillverkarna får fria händer att ta fram nya kylare som fungerar med kortet (rimligtvis borde de till GTX Titan redan fungera) och att Nvidia inte begränsar möjligheterna som med sin första GTX Titan-modell.

Lanseringen kommer att ske under februari månad och tyvärr kan vi räkna med en prislapp kring 9 000 kronor. Om man ska tro vad webbsajten Sweclockers skriver så rör det sig om en uppgraderad variant av hyllade GTX 780 Ti – något som i sig inte är dåligt.

Med Maxwell runt hörnen kan det dock vara läge att avvakta och se vad som kommer istället för att lägga så mycket pengar på ett kort med en krets som snart blir ersatt. Den som köper kortet kan dock räkna med mycket prestanda under en lång tid.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.