Ny Playstation 5 med förbättrad processor till 2022

Obekräftat rykte från källor till känd nyhetssida

Playstation 5

Sony planerar att släppa en ny Playstation 5 med förbättrad processor. Den nya modellen är planerad att nå marknaden under 2022 med marginella förbättringar.

Det är åtminstone vad en ny rapport från DigiTimes vill få oss att tro. Enligt webbsajten har källor inom tillverkningsindustrin avslöjat att kretstillverkaren TSMC börjat förbereda produktionen.

Läs mer: Utöka lagringen i din Playstation 5 – här är kraven

Vad vi vet idag så är nya Playstation 5 en mindre revisionsförbättring med en ny processor baserad på samma AMD Zen 2-arkitektur som befintliga modellen.

Den stora skillnaden ska vara att tekniken som används baseras på 6 nanometer istället för 7 nanometer som idag.

Det gör att Sony får en energieffektivare processor som potentiellt kan göras lite snabbare. Alternativet är att behålla exakt samma prestanda och istället minska värmeutvecklingen för att minska kravet på kylningen, vilket kan göra nästa Playstation 5 tystare och mindre.

Sony kan inte göra alltför stora utsvävningar med sin nya processor. Den måste vara helt kompatibel med processorn i dagens Playstation 5. Annars riskerar Sony att segmentera marknaden för sin egen spelkonsol.

Läs mer: 8 saker du ska tänka på INNAN du installerar en SSD i din Playstation 5

Det är inte ovanligt att spelkonsoler släpps i en ny, förbättrad revision efter några år på marknaden.

Ofta med optimerad hårdvara som gör att storleken på spelkonsolen kan göras mindre. Playstation 5 är en enorm kloss i vilket vardagsrum som helst, så att göra den mindre borde vara en prioritiering för Sony.

Det är dock inte sannolikt att övergången från 7 till 6 nanometer för processorn kan ge några större förändringar i den fysiska storleken. Det krävs mer än så av ingenjörerna för att lösa den problematiken.

Summering av artikeln:
– Ny processor baserad på 6 nanometersteknik
– Kan göra Playstation 5 mer energieffektiv
– Inte sannolikt att kompatibiliteten bryts med dagens modell
– Oklart om Sony tänker göra något åt den fysiska storleken

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.