Utöka lagringen i din Playstation 5 – här är kraven

Playstation 5

Snart kan du utöka lagringsutrymmet i din Playstation 5. Sony har släppt ny beta-mjukvara som låser upp den inbyggda M.2-platsen för extra NVMe-lagring. Men kraven är stentuffa.

  • Stenhårda krav på 5 500 MB/s och PCIe 4.0 4x
  • Bör använda kylflänsar för att hålla värmen nere
  • Extremt få certifierade SSD-moduler för Playstation 5 idag

Läs mer: Hur mycket utrymme / plats till spel har Playstation 5?

Sony har fått utstå en hel del kritik för den minst sagt begränsade, inbyggda lagringen i Playstation 5. Det finns bara 825GB tillgängligt utrymme, vilket efter att systemprogrammen har tagit sin andel minskar till 667GB för spel och appar.

Det räcker knappt till tre-fyra spel om du kör de största på marknaden idag. Men tacksamt nog går det att uppgradera lagringen med en extra NVMe-modul.

Där Microsoft har gjort uppgraderingen till mer lagringsutrymme i Xbox Series X mycket enkel så har Sony valt en lite krångligare väg. Eller snarare en betydligt krångligare väg som kräver att du demonterar sidorna på din Playstation 5.

sony playstation 5 ssd slot 2021
SSD-platsen med M.2-slot är åtkomlig när du tar av sidopanelerna på spelkonsolen.

Kräver SSD som klarar minst 5 500 MB/s (!)

När du väl kommer åt M.2-platsen så måste du har en kompatibel NVMe-modul också. Och här är kraven skyhöga, så det gäller att välja rätt innan du trycker på köpknappen. 

Här är Sonys officiella krav för att NVMe-modulen ska fungera i din Playstation 5:

  • Anslutning: NVME PCI Express 4.0 4x
  • Hastighet: Minst 5 500 MB/s sekventiell läshastighet
  • Modulbredd: 22 mm
  • Formfaktor: M.2 typ 2230, 2242, 2260, 2280 eller 22110.
  • Sockel: Socket 3 (Key M)
  • Total maximal storlek: 110 mm × 25 mm × 11,25mm
  • Antal sidor: Både enkelsidiga och dubbelsidiga

Även om du hittar en produkt som möter alla kraven ovan så finns inga garantier att de fungerar korrekt om de inte uttryckligen utformats för Playstation 5.

Använd endast SSD-lagring med kylflänsar

Anledningen är att vissa NVMe-modeller använder värmeavledande kylflänsar som är placerade på ett sätt så att modulen inte kan anslutas i spelkonsolen. Åter igen, kolla mycket noga innan du gör ditt val!

Om det inte sitter kylflänsar på den lagring du väljer så bör det köpas till. Anledningen är att Playstation 5 inte har någon som helst kylning på extern SSD-lagring via M.2-sloten. Och om du kör många spel på ditt extralagring så blir värmeutvecklingen i värsta fall så hög att prestandan blir lidande.

Sony nämner även att Playstation 5 inte har stöd för Host Memory Buffer. Det betyder att de enheter som nyttjar den tekniken har försämrad prestanda.

Det här är Host Memory Buffer
Host Memory Buffer är ett minnesgränssnitt som ger lagringsenheter för PCI Express tillgång till DRAM-minne i processorn istället för att använda eget DRAM-minne på lagringsenheten. Fördelen är snabbare dataåtkomst som ökar prestandan.

En produkt som är garanterad att fungera i Playstation 5 är Seagate Firecuda 530. Den har certifierats av Sony och når alla krav för att passa i spelkonsolen. Cirkapriset för Firecude 530 är runt 1 800 kronor för modellen med 500GB, så det är knappast billigt.

Bättre är då Samsung 980 Pro som kostar runt 2 200 kronor för 1TB lagring eller WD BLACK SN850 som kostar runt 1 900 kronor för samma mängd.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.