Ny iPad Pro får 10,5-tumsskärm — släpps Q1 2017

Apple iPad Pro

Efter succén med iPad Pro-serien är det många som väntar på att Apple ska presentera nya, uppgraderade modeller med bättre hårdvara. Innan Apple bekräftar vad som kommer kan vi bara spekulera i rykten, men kanske har vi fått korrekta uppgifter om en ny 10,5-tumsmodell som kommer tidigt nästa år.


Det är taiwanesiska DigiTimes som i en rapport säger att Apple tänker släppa en mellanmodell med 10,5-tumsskärm. Denna andra generationens iPad Pro påstås få processorn Apple A10X, en krets som i tidigare läckta tester visat sig betydligt kraftfullare än Apple A10 som används med iPhone 7 och iPhone 7 Plus.

A10X ska enligt testerna ge en prestandapoäng på 4236 respektive 6 588 poäng i tester för en kärna och flera kärnor. Det kan jämföras med A10-processorn i telefonerna som stannar på 3 500 respektive 5 600 poäng i samma tester. A9X som finns i dagens iPad Pro-plattor stannar på betydligt lägre 3 000 poäng med enkelkärna och 5 000 poäng i flerkärnetester.

DigiTimes skriver också att Apple väntas skeppa runt två miljoner exemplar av nya iPad Pro-modellen, och det bara under första kvartalet 2017 när den kan släppas. Det totala antalet för 2017 kan vara så många som 5 till 6 miljoner exemplar.

Samtidigt kommer 10,5-tumsmodellen inte att vara den enda som släpps nästa år. Sen tidigare vet vi att en ny 9,7-tumsmodell kan släppas som ett “budgetalternativ” medan en större surfplatta med 12,9-tumsskärm kan bli aktuell. Den sistnämnda med få stora nyheter jämfört med den iPad Pro i samma storleksklass som finns idag.


Tillverkningen väntas börja under december månad i år men fortfarande återstår att se när Apple går upp på scenen med ett officiellt avtäckande. En bra sak i sammanhanget är att de iPad Pro-modeller som finns idag är mer än kraftfulla nog för alla typer av applikationer, så vill du köpa en modell idag får du mer än väl prestanda för dina kronor.

Frågan är bara om du vill lägga alla tusenlappar på en surfplatta som du vet kommer att ersättas av nya, kraftfullare modeller inom bara några månader?