Ny Google Chromecast på gång (2022)

Chromecast med Google TV (4K)

Google kan släppa en ny, förbättrad Chromecast med Google TV. Modellen kommer med stor sannolikhet släppas någon gång under enligt webbsajten 9to5google.

Uppdatering: 2021-01-25
Nya uppgifter pekar på att den kommande modellen begränsas till 1080p med en Amlogic S805X2-processor, grafikkretsen ARM Mali-G31  och 2G eller mindre RAM-minne. Det betyder att Boreal sannolikt blir en sämre Chromecast än modellen från 20202, åtminstone ur ett tekniskt perspektiv. Mjukvaran ska vara Android 12-baserad, vilket är ett lyft från förra modellen som fortfarande har Android 10.


Kodnamnet för nya Chromecast-modellen ska vara Boreal och den kan vara en officiell ersätta till den föregående Google TV-modellen från september 2020.

Det finns varken bekräftade specifikationer eller större förväntningar på den nya modellen.

Google TV är i princip garanterat och kanske får vi avkodning av AV1-formatet. 4K-stöd, HDR och högupplöst ljud är också något vi tror kommer. Kanske får vi fler gamingorienterade funktioner, som VRR och låglatensläge.

Vi hoppas även på mer lagringsutrymme. De 8GB som dagens modell erbjuder räcker inte länge om man vill installera många appar.

Inte heller har vi någon prislapp att gå på. Befintliga Google Chromecast (4th Generation) kostar idag cirka 800 kronor. Räkna med ett pris runt det eller mer sannolikt några hundralappar högre

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.