De mest populära dataspelen genom tiderna

Vissa dataspel håller fortfarande måttet och är alltjämt populära oavsett hur gamla spelen är. Nedan presenterar vi en inspirerande lista med några av de allra bästa och mest populära dataspelen genom tiderna som passar för spelare i alla åldrar.

Red Dead Redemption 2

Spelet Red Dead Redemption 2 släpptes på marknaden 2018 och utspelar sig i den amerikanska vilda västern i slutet av 1800-talet. Handlingen kretsar kring ett rövarband någonstans i västra USA som leds av den karismatiske ledaren Dutch van Der Linde. Som spelare så får man ansvaret för rövaren Arthur Morgan, en föräldralös kille som betraktar rövarligan som sin adopterade familj. Utmaningarna är många och medlemmarna i rövarbandet är både efterlysta och befinner sig i krig med andra rövarligor. Det är med andra ord en tuff miljö och det är endast de starkaste som överlever.

Den inspirerande handlingen kompletteras med en imponerande grafik och ett enormt stort samt  varierande spellandskap med allt från små byar till berg, skogar och ökenslätter. Precis som i klassiska vilda västern filmer så kan man spela poker mot skumma typer i några av spelets spelhallar. På grund av de inbyggda pokerspelen så är Red Dead Redemption 2 speciellt uppskattat hos personer som tycker om att  spela poker online. Som spelare så kan man bland annat även råna diligenser, stjäla hästar och rädda vackra damer i nöd beroende på ens sinnesstämning. Detta är sammanfattningsvis ett enastående dataspel. Som spelare känner man verkligen att man blir transporterad till den vilda västern.

Pac Man

Det klassiska arkadspelet Pac Man anlände på den svenska marknaden redan 1986 vilket kan låta som rena stenåldern för den yngre generations spelare. Både grafik och handling är relativt primitiv jämfört med nya spel. Men det förändrar inte det faktum att Pac Man väcker nostalgi hos många individer och är alltjämt bland de mest populära spelen genom tiderna. Handlingen är lika genial som den är enkel. Pac Man är en rolig rund figur som rör sig horisontellt och vertikalt genom ett labyrintliknande landskap och käkar upp allt från prickar, bär och spöken. Det verkar finnas något rogivande och inspirerande med detta klassiska spel som fortfarande håller måttet trots sina drygt 30 år på nacken.

Super Mario Bros

Super Mario Bros tillhör utan tvekan bland de mest kända och populära dataspelen genom tiderna. Det första Super Mario spelet släpptes av Nintendo redan 1985. Under årens lopp så har historien om den charmige italienske rörmokaren Marios äventyr att besegra fiender och rädda prinsessan Peach utvecklats till en spelserie med en rad olika spel. Det finns numera mer moderna versioner inklusive en 3D version som ger en mer realistisk spelupplevelse. Precis som Pac Man så kompenserar Super Mario spelet avsaknaden av avancerad grafik och handling med en tidlös charm, humor och spelglädje som fortsätter att inspirera miljoner spelare runt om i världen. För speciellt de lite äldre spelarna så är spelet en härlig resa tillbaka till barndomen.

Minecraft

Det är ingen överdrift att beteckna svenska Minecraft som ett av de mest framgångsrika spelen genom tiderna. Minecraft utvecklades 2009 av det svenska företaget Mojang som blev senare uppköpt av den amerikanska IT-jätten Microsoft. Spelet har en relativt kantig grafik men det gör ingenting eftersom dess popularitet beror på att det erbjuder en enormt stor och kreativt spelvärld med nästan oändliga valmöjligheter för spelaren. Man kan antingen spela själv eller tillsammans med andra spelare. Deltagarna kan bland annat bygga sina egna strukturer, samla på verktyg och kämpa mot fientligt sinnade varelser. Minecraft erbjuder två helt olika spellägen. I Creative läget så får spelaren oändliga resurser och kan i princip göra och bygga hur mycket som helst. I spelsättet Survival så träder man in i rollen som en Robinson Crusoe liknande person på en okänd plats och skall försöka överleva helt utan några resurser eller verktyg. Här krävs det stor kreativitet och uthållighet och det gäller att själv bygga de verktyg som man behöver för att skapa sin existens från scratch. Minecraft har något av en kultstatus och har otaliga miljoner fans runt om i världen. Det har sålts mer än 100 miljoner exemplar globalt av Minecraft till olika spelplattformar.

Grand Theft Auto

Grand Theft Auto är ett actionfyllt spel som släpptes 1997 till bland annat Microsoft Windows och Playstation. Spelet blev så pass populärt att det successivt utvecklades till en spelserie där den senaste versionen släpptes 2021. Som spelare så får man ansvaret för huvudpersonen och får olika uppdrag som man skall lösa i olika städer. Uppdragen är ofta kriminella och det handlar bland annat om att råna banker och likvidera olika individer. Trots att spelet har kritiserats för att vara våldsamt så har det en stor och lojal skara av fans i Sverige och i en rad andra länder. En viktig anledning till spelets popularitet är att det är realistiskt och erbjuder spelaren möjligheten att göra saker och ting som de aldrig hade drömt om att göra i det verkliga livet. Grand Theft Auto kombinerar med stor framgång hårdkokt action med äventyrlig eskapism som säkrat spelets status bland de mest populära titlarna genom tiderna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.