Ny funktion till Facebook Messenger gör appen snällare för surfpotten

facebook messenger data saver

Snart kan Facebook Messenger bli skonsammare för din månatliga surfpott. Enligt uppgift ska den populära applikationen få en funktion kallad ”Data Saver” och den testas redan idag av mängder av användare.

Messenger har vuxit de senaste åren från att vara en applikation för att skicka enkla textmeddelanden och emoji-bilder, till att förmedla tunga bilder och videor. Därför uppskattar vi att Facebook nu arbetar med att förbättra data förbrukningen för att göra de mindre.

Data Saver finns att prova för alla de som är med i betaprogrammet för Messenger till Android. Det ser inte ut att vara någon datakomprimering som med webbläsaren Opera. Istället ska Data Saver hindra Facebook Messenger från att automatiskt ladda ner videor och bilder.

När funktionen är aktiverad ska användaren istället aktivt klicka på dem för att ladda ner dem till telefonen eller surfplattan. Åtminstone är det så när du använder mobilnätet. Med WiFi-anslutning kommer Messenger att fungera som vanligt och ladda ner allt utan att du behöver göra något.

Den som är nyfiken på hur mycket data som Data Saver har sparat från att laddas ner kan se det direkt i inställningarna. Hur exakt information är återstår att se och tänk på att funktionen i skrivande stund inte är helt klar. Det kan därför finnas buggar och annat otyg längs vägen att upptäcka.


Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.