Ny firmware till AirTags (juni 2021)

Svårare att spåra andra utan deras vetskap med AirTags

Apple AirTag

Apple har uppdaterat mjukvaran till AirTags. Företaget arbetar också på en Android-app till bluetooth-spåraren; men den fungerar inte riktigt som du kanske hoppas.

  • Minskar tiden från tre dagar till mellan 8 och 24 timmar
  • Android-app är under utveckling (släpps någon gång 2021)
  • Integritetsrelaterad kritik mot Apple

Lästips: Apple AirTag hackad – kan bli en stor säkerhetsrisk

Tre dagar innan AirTags avslöjar sin position

Det finns ett problem som gör att AirTags kan användas för att spåra personer utan deras vetskap. AirTags tog tre dagar på sig att avslöja sin position när de var borta från sin ägare; vilket är gott om tid för att spåra en individ obemärkt.

Speciellt illa är det för Android-användare som inte får något meddelande på sin skärm. Den som har en fullt uppdaterad iPhone kan potentiellt få ett meddelande innan 3-dagarsperioden passerat. Men inte i alla situationer.

Apple har lyssnat på kritiken från användarna och uppdaterar AirTags för att göra det lättare att hitta AirTags som är borta från sina ägare.

Nya buildnumret är 1A276d och firmware-versionen är 1.0.276.

Lästips: Hur lång batteritid har Apple AirTag?

Tre dagar minskas till 8-24 timmmar

Istället för tre dagar så larmar AirTags om sin närvaro redan inom 8 till 24 timmar.

Om du har en iPhone vill säga. För Android-användare blir det fortfarande riktigt knepigt, för här måste du installera en speciell app om du vill ha aviseringar från okända AirTags. Och Apple har inte släppt någon sådan app – än!

Apple bekräftar att de arbetar på en app för Android, men den kommer först senare under 2021.

Lästips: Är Apple AirTag vattentät / vattentålig?

Apple officiella uttalande om uppdateringen

”The recent introduction of AirTag included industry first proactive features that discourage unwanted tracking. 

Following up on our commitment to continue to improve AirTag’s privacy and security, starting today we will be updating the time period after which an AirTag that is separated from its owner will play a sound when moved. This time period is changing from three days to a random time between 8 and 24 hours. 

Later this year, we will also introduce an Android application that will enable users to detect an AirTag or Find My network-enabled accessory separated from its owner that may be traveling with a user.”

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.